World of Coca-Cola

Atlanta az a város Georgiában, az Amerikai Egyesült Államokban ahol a világ legismertebb márkája, a mindenki számára egyedülállóan különleges ízt adó ital, a Coca-Cola megszületett. Ennek természetesen a szülővárosban múzeumot emeltek, mely köré egy nagy precizitással megtervezett parkot készítettek.

A múzeumba belépve rögtön választani lehet egy kólát és a következő terembe lépve kezdetét veszi az, ami nekem mindig is hozzá tartozott a márkához és rengeteget hallottam róla marketing órákon és Édesapámtól: KEGYETLEN ÉS KíMÉLETLEN PROFIZMUS.

Egy csoportvezető köszönti a terembe bezsúfolt csoportot, humorral és kiváló előadói vénával beszél a márkáról, a történelméről, a világ minden pontján való ismertségéről. Körben a falakon, plafonon és mindenütt régi plakátok, ereklyék. A közönséget bevonva az előadásába (megkérdezi, hogy ki honnan jött) még közvetlenebbé teszi műsorát, mely gyakorlatilag csak időhúzás, hogy az előttünk lévő terem kiürüljön. Minden perc maximálisan ki van használva.

Kisvártatva bejutottunk egy moziterembe, ahol szembesültünk ismételten a ténnyel, hogy ezek a marketingesek nagyon tudják, hogy lehet az emberre hatni. Levetítettek egy filmet, melyben az emberi kapcsolatok, meglepetések, örömteli közös percek, sikerek váltogatták egymást az egyik ismert coca-cola reklám zenéjére… persze a kóla is ott volt mindegyik élethelyzetben, legyen az eljegyzés, meglepetés születésnap, babavárás, esküvő, randi, meccs megnyerése, hegy megmászása, háborús katona hazaérkezése stb. stb… és az eredmény az, hogy minden ember a nézőtéren kivétel nélkül a könnyeit törölgette… lélekbe tudnak hatolni mindenkinél. Miért? Mert elhitették a világgal, hogy ez a kóla nem csak egy ital, hanem egy életérzés. A boldogság, szabadság, szórakozás, fiatalság érzése és ki ne akarná ezeket? Behatoltak az emberek szívébe és nyertek. Megnyerték a világot.

A teremből egy nagy térbe jutottunk, ahol mindenki fotózkodhatott a szimbólummal, a jegesmacival, hiszen egy igazi márka mögött egy szimbólum állat is kell, hogy legyen. Természetesen a fotózás is pikk-pakk megy és mindenki egy kártyát kap, rajta egy vonalkóddal, melyet a fotó állomáson lecsippantanak és máris a saját képeinket mutatja a monitor…amiket persze meg is lehet venni.

Egy másik teremben végigjárhattuk a történetet, megismertük, hogy hogy lett a gyógyszertárban (állítólag egy véletlen balesetből kifolyólag) kevert szirupból egy ital, melyet először szóda bárokban árultak csapból, majd lassan elindult a palackozása. A teljesen egyedi formájú üveg is világszenzációnak számított és azért jött létre, hogy megnehezítse a versenytársak (másolók) munkáját. 50 évig változatlan áron értékesítették és izgalmasan megmagyarázhatatlan íze miatt nagyon hamar elkezdett terjedni a világon. Sztálin nagy kedvence is volt, aki viszont elvből nem ihatott amerikai terméket, így neki külön címke nélküli verzióban küldték. 

A titkos összetevőkből álló szirup receptjével sok külön teremrész foglalkozott, ahol lehetett játszani arányok kevergetésével. A receptet teljes valójában azonban a mai napig sem tudja egyetlen élő ember sem… kivéve 2 személyt. Ők is csak a felét tudják, az egyik az egyik illetve a másik a másik felét a receptnek, akiknek a személye nem ismert a világ számára és sosem utazhatnak ketten együtt. Tudósok nagyon sok kísérletet tettek már a formula megfejtésére, de mind a mai napig nem sikerült… elvileg… azonban a coca-cola mégis változtatott valamit a recepten pár évvel ezelőtt. 

Egy külön részleg volt a széf, ahol elvileg a receptet őrzik. Mielőtt azonban a széfet megnézhettük volna, egy kör alakú terembe tereltek bennünket és elmondták, hogy a coca-cola titka valójában mi vagyunk, emberek, akik a jó érzéseinket társítjuk ehhez a mágikus nedűhöz és ettől lesz olyan finom… azaz mi vagyunk a kóla szíve… és ekkor a kör alakú terem falán egy nagy pohár jelent meg és a kóla ismert kitöltésével bugyogó hangja mellett a terem falán a pohár feltöltődött kólával és így tényleg mi lettünk a pohár kóla dobogó szíve. Megnéztük a széfet, majd a következő termek a gyártási folyamatokat mutatták be a palackozással együtt. Elképesztő sebességgel dolgozó robotok, precíz munka, futószalagon száguldó palackok. 

Rengeteg az interaktív játék és bemutató gyerekeknek is, szinte hihetetlen, hogy mit ki nem lehet találni. Bemutattak például egy olyan játékot is felnőtteknek, ami abból áll, hogy ha kapsz egy üveg kólát, meg kell nézni az alján, hogy hol gyártották. Akié a legmesszebbről érkezett, az nyer és a másik fizeti azt a kóla kört. 🙂 

Az emelet következik, ahol egy 4D moziban tanulhattuk meg újra, hogy mi teszi a Coca-Colat utánozhatatlanná. A filmből kiderült, hogy az ismert 3 tulajdonság mellett (3 U = unforgettable taste – felejthetetlen íz, universal availability – nemzetközi elérhetőség, uniform quality – egységes minőség) a 4. U nem más, mint U = YOU, azaz Te, vásárló, aki a pozitív életérzést hozzárakod. Természetesen ez a nagyon tudatos, következetes, 100 éve fennálló cég reklámtevékenységének eredménye. A tv megjelenésekor elsők voltak, akik reklámkampányt indítottak és világeseményeket, mint az olimpia kezdtek szponzorálni. Ennek eredményeképpen egy külön rèszlegen meg lehet nézni az olimpiai lángok fáklyáit és természetesen megszámlálhatatlan reklámot, tárgyat. Újabb mozi teremben az eddig valaha megjelent Coca-Cola reklámokat lehet végignézni legnagyobb örömömre. Tényleg hamar rájön az ember, hogy mennyit ki lehet hozni alapvetően egy jó termékből egy nagyon jól felépített és kigondolt marketing stratégiával. “Put the picture in the mind”, mondta a marketing tanárom és igen, itt pontosan ez történik. Belerakták az emberek fejébe a pozitív világképet egy termékkel párosítva… csodálatosan működik. A kóla nagyon sok embert megihletett és ennek is egy külön termet szenteltek: művészek által mindenféle technikával kidekorált üvegek, kólás dobozokból hajtogatott tárgyak, képeslapok, festmények, rajzok. Előkerült a Mikulás, Santa Claus is, ugyanis a mai piros ruhás Télapó ábrázolás is egyértelműen a Coca-Cola találmánya és a világon így azonnal elterjedt… ez is.

Ha pedig világ, akkor lehetőséget adnak megkóstolni a világ 350 Coca-Cola terméke közül 100-at… minden kontinens termékei külön csaprendszerből folynak… minenféle ízesítésű üdítők az adott világ ízlésének megfelelően. Coca-Colat is rengeteg ízben lehet inni, málnástól a görögdinnyésen át a szőlősig, természetesen light verziókban is. Mindenki próbálgatja az ízeket, a talaj ragad a sok üdítőtől, de folyamatosan járnak a felmosó kocsik, egy pillanatra sem lankad a takarítók figyelme. Mindenki teszi a dolgát, ahogy ezen a helyen ez maximálisan el is várható. 

Az utolsó állomás természetesen az ajándékbolt, ahol komoly árakon lehet venni mindent a híres logóval… kutya nyakörvet, pórázt és tálakat is… Mi egy szakácskönyvvel gazdagodtunk, melyben minden recept egyik összetevője a Coca-Cola. 😉

Nagyon érdekes volt ez a múzeum és amellett, hogy csodálattal adózom a Coca-Cola marketing csapatának, azért nem hazudok ha azt mondom, hogy, mint Amerikában úgy általában minden, ez is “kicsit” túl van misztifikálva.

@CASSIOPEIA 

   

  
  
  
  
  
  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s