Vendégposzt: Miért Japán?

Úgy körülbelül 14 éves koromban kezdtem el érdeklődni Japán iránt. 10 éven át nevelgettem magamban az érdeklődést, mire eljutottam a kiváló döntésre, hogy megtanulom a nyelvet. Aztán jött az ötlet, hogy csak kéne gyakorolni is, és hát itt az ideje világot látni, szóval irány Japán.

Egyedül.

Három hónapra.

Már az ehhez a döntéshez vezető úton sokszor megkérdezhettem volna, “miért?” Miért kezdtem animéket nézni? Miért tartottam ki a műfaj mellett ennyi ideig? Miért szántam el magam, hogy megtanulom a világ egyik legnehezebb nyelvét? Miért kellett nekem a világ másik felén keresnem önmagam?

De itt vagyok, már egy bő hónappal az út után és még mindig nem kerestem választ egyik miértre sem. Nem gondolkodom azon se, miért húz ennyire vissza a szívem. Vagy miért érzem, hogy találtam ott valamit.

Talán azért is lehet ez, mert a három hónap alatt megtanultam értékelni a költőien elmormolt miért kérdések szépségét. Ugyanis ha az ember lánya eltölt egy kis időt ebben az országban, valószínüleg naponta felmerül benne egy miért, amire kevés eséllyel kap választ.

Miért vannak koi pontyok mindenhol? Miért öltöztetik fel a kis buddha szobrokat? Miért kell 3 ABC? Miért van ekkora csend a buszokon? Miért hosszabb minden férfi haja? Miért lenyomni kell a csapot hogy elinduljon a víz? Miért van babos jégkrém? És miért ilyen finom? Miért kell levenni a cipőket a kocsmákban? Miért nem mondják hogy egészségedre tüsszentés után? Miért nem fürdik senki abban a gyönyörű tóban? Miért adják át a tökéletes helyüket, nekem, egy idegennek a fesztivál nézői? Miért tartják annyira jónak hogy kicsi az arcom? Miért bámul mindenki ha egy japán fiúval kézen fogva sétálok? Miért a kádon kívül kell zuhanyozni? Miért nem némítja le senki az Iphonejan a fényképezés hangját? Miért akarnak velem idegenek képet készíteni?

A lista végtelen. Persze ezen kérdések nagy részét megfejtettem az utam során, hol empirikus módon, hol Japán és hol külföldi utazók segítségével. De az biztos, ha az ember úgy érkezik, hogy ezeken a kérdéseken mind fennakad és nem hagyja hogy csak történjen vele Japán akkor egy egészen más élménye lesz, mint nekem volt.

Mindenre nyitottan Japán a legszebb arcát mutatta meg nekem, és bár még mindig nem tudom pontosan megmondani miért, de tudom, hogy a három hónap alatt csak méginkább elvarázsolt.

Ha esetleg valakinek nincs 10 éve, hogy fokozatosan beleszeressen, majd három hónapja, hogy igazán belevesse magát a Japán kultúra mélységeibe, a felsorolt miért kérdéseimre itt vannak az általam talált válaszok:

 • Miért vannak koi pontyok mindenhol? Mert szépek 🙂 És mert a koi szó, mely valójában minden pontyra használt a japán nyelvben homofón a szeretettel, így a barátság és a szerelem jelképei is lettek ezek a színes halak.
 • Miért öltöztetik fel a kis buddha szobrokat? Ez a nehezebben megválaszolható kérdések egyike volt, ugyanis a Japán fiatalok nem igen tudják, de az idősebb házigazdáim elmondása alapján bizonyos bodhisattvak és shinto istenekhez erősen kapcsolódik a piros szín, így nekik ilyen szinű ruhadarabokat szoktak felajánlani.
 • Miért kell 3 ABC? Mivel a Japán agglutináló nyelv, a kínai írásjelekkel nem tudnak mindent kifejezni, hiszen ezek csak a szótöveket nyújtják. Ezért van szükség a szótag írásra is, aminek két fajtájából az egyiket az idegen nyelvekből átvett szavak írására használják.
 • Miért van ekkora csend a buszokon? Mivel rengetegen élnek egy helyen, a Japánok szeretnek minél kevesebb zavart okozni társaiknak, így minden tömegközlekedési eszközön tilos hangoskodni. (De tényleg, tilos telefonálni is, erre a metron időről időre a hangosbemondó is emlékeztet.
 • Miért hosszabb minden férfi haja? Az antiklimatikus válasz, hogy mert ez a divat. Nem kifejezetten hosszú haj, de ritka olyan fiút vagy férfit látni akinek annyira rövid lenne a haja hogy az felálljon. Sokkal népszerűbb az 5-10 cm hosszú haj.
 • Miért lenyomni kell a csapot hogy elinduljon a víz? Miért ne? Egyes csapokat felemelni kell, a másikat lenyomni.
 • Miért van babos jégkrém? És miért ilyen finom? Az “anko” azaz a vörösbab püré mindenben megtalálható és nagyon népszerű édesség töltelék. Kiváló jele annak, hogy jól kezdesz beilleszkedni, ha már direkt a babos jégkrémet kezded keresni a szupermarketben.
 • Miért kell levenni a cipőket a kocsmákban? Japánban, mint sok másik ázsiai országban egyszerűen tiszteletből és a tisztaság érdekében a cipőt le kell venni a “genkan”-nál a legtöbb nyilvános helyen. Persze ma már sok étteremben és kocsmában nem kell, de a tradicionális helyeken még mindig él ez a szokás.
 • Miért nem mondják, hogy egészségedre tüsszentés után? Sok miért kérdésre a válasz, az hogy a népsűrűség miatt próbálják az életet minél gördülékenyebbé tenni, így hát inkább ignorálják a tüsszögést is.
 •  Miért nem fürdik senki abban a gyönyörű tóban? Mivel az ázsiaiak nagyon figyelnek, hogy megóvják a bőrük a napfénytől. Mindegy, hogy negyven fok van, a fehér és sokáig fiatal bőr fontosabb, mint hogy ne forrjon fel az agyvized.
 •  Miért adják át a tökéletes helyüket, nekem, egy idegennek a fesztivál nézői? Mert a Japán az egyik leghospitálisabb nemzet. Fontos számukra a publikus image-ük, így elképesztően kedves dolgokat tudnak megtenni.
 •  Miért tartják annyira jónak, hogy kicsi az arcom? Az ázsiaiknál ez a szépség egyik alapvetése. Koreában például igen népszerű az állkapocs szűkítő plasztikai műtét. Szóval kicsi arc= szépség. Elsőre persze nem pontosan tudtam mit kéne válaszolnom az “aa de jó kicsi az arcod!” megjegyzésekre.
 •  Miért bámul mindenki ha egy japán fiúval kézen fogva sétálok? Kicsit összetett a sztori. De a lényeg, hogy az teljesen rendben van ha egy nyugati fiú van egy japán lánnyal, viszont a fordítottja vonzza az ítélkező szempárokat. Ez mindössze az érintett sráccal való okoskodásunk, de feltehetőleg azért nem elterjedt ez a jelenség mert a japán társadalom még nem tart ott az egyenjogúságban, mint a nyugati világ, így ritka, hogy egy emancipáltabb nyugati nő megtalálja a számításait egy Japán férfivel.   
 • Miért a kádon kívül kell zuhanyozni? Mert a kádban már csak tisztán akarsz a meleg vízben üldögélni, és még előtte a kádon kívül le kell mosnod a koszt magadról.A Japán fürdőszobák így is vannak megtervezve.
 • Miért nem némítja le senki az Iphonejan a fényképezés hangját? Mert nem lehet. Ha Japánban vásárolsz IPhonet akkor ezt a hangot nem tudod kivenni. Na de miért? Ez egy ellenintézkedés a szoknyák alatt készülő képekkel. Japán…….
 • Miért akarnak velem idegenek képet készíteni? Mert olyan helyeken mászkáltam és beszélgettem japánul az emberekkel ahol elég ritkán fordul meg egy magas szőke kaukázusi nő.

Nem is annyira logikátlan, nem?

@sophelian 2017 November

  
 

  

  
  

  
  

  
  
  

  
  
  
  

One Comment Add yours

 1. Árpád says:

  Élvezettel olvastam ezt a bejegyzést! Kb egy hónapja tértem magam is vissza Japánból egy két és fél hónapos utazás után. Erős nosztalgiát éreztem a blogbejegyzés olvasása közben.
  Én kb. 14 éves korom óta vágyakoztam az országba és így 17 évvel később végre el is jutni maga volt a beteljesülés a számomra. Úgy érzem magam is: húz vissza minden csodájával a Jamató népének országa.
  Egyszer visszatérek!
  *remélem akkor már hosszabb időre, talán évekre

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s