Gondolkodjatok mielőtt internetes átverés áldozatai lesztek!

Egyre többet hallok olyan történeteket, melyeken mélységesen ledöbbenek. Ledöbbenek, mert nem akarom elhinni, hogy az embereket milyen olcsó trükkökkel át lehet verni és hogy egyáltalán miért nem gondolkodnak mielőtt pénzt adnak ki valamire, ami mellesleg  IRREÁLIS!

Lássunk csak pár példát, melyek mind a környezetünkben meg is történtek.

Kiskutya vásárlás külföldről: 

Nem egy, nem kettő ismerősünket verték át. Francia bulldog Ghanaból csak szállítási díjért, Újfundlandi Belgiumból csak szállítási díjért, Corgi Lengyelországból, Németországból csak szállítási díjért. Küldj Western Union-al 30.000 ft-ot és várd a csodát. Örökké!! Akik utánanéztek alaposabban, észrevették, hogy az e-mailt Californiából írták vagy furcsa volt, hogy Ghanaba kell pénzt küldeni. Vagy hogy a fotókon nem ugyanazok a kölykök vannak. Pedig itt sokkal több dolognak kellene még gyanúsnak lennie és nemcsak akkor kell kapkodni a fejünkhöz, amikor a pénzt elküldtük, de senkitől semmi válasz nem érkezett többé!
Első az, hogy 30.000 ft-ért egyik országba sem jutsz el, ha beülsz az autódba. Második az, hogy 30.000 ft egyetlen egy kölyökkutya felnevelésére nem elegendő, akit hivatalosan utaztatni fognak külföldre. Ugyanis 4 hónapos kor alatt, veszettség oltás + 21 napos kor elött külföldről NEM LEHET Magyarországra behozni kutyát. Hivatalosan persze. Na most, 4 hónapos korára a kutyának microchipje, sok féreghajtása, 3-4 parvo és kombinált oltása, veszettség elleni oltása, állatútlevele van. Kicsi kutyánk még egy falatot nem evett életében, de a fenti dolgok már jócskán meghaladták a 30.000 Ft-ot.
Tehát: miért is gondoljuk, hogy mi, ismeretlen xy-ok vagyunk a kiválasztottak és nekünk egy VADIDEGEN kutyát fog küldeni külföldről gyakorlatilag ingyen?
A 30.000 ft sem az útiköltséget, sem a kutya addigi tartási költségét nem fedezi! Ennyi pénzért és ilyen körülmények között tehát SEMMILYEN kutyát ne várjunk, mert nem fog megérkezni. Egy igazi kutya vásárlása külföldről egyáltalán nem így működik és anyagilag biztosan magasabb összességében, mint egy itthoni kutya vásárlása. Ha túl kedvező az ajánlat (bár én ezt egyenesen IRREÁLISNAK mondanám), akkor mindenekelőtt GONDOLKODJUNK! Lehet ez komoly? Hát nem.

Postafiók, bankszámla, PayPal feltörési kísérletek: 

Sokan láttunk már ilyen leveleket, de döbbenetes, hogy mennyien bedőlnek nekik. A “bankunktól” ha e-mailt kapunk az GYANÚS. Emlékezzünk csak vissza… szerződéskötéskor adtunk meg e-mail címet kapcsolattartásra? NEM! Ezek után ha mégis e-mailt kapunk tőlünk, az kizárt dolog, hogy korrekt lenne.
A PayPal és postafiók feltörési kísérleteknél még jobban észnél kell lennünk. Ezek a levelek általában arról szólnak, hogy lejár a jelszavunk vagy a számlánkon lévő pénz eltűnik, úgyhogy a megadott linkre kattintva lépünk be: PONTOSÍTVA TEHÁT:
a megadott oldalra irányítva ADD KI MAGAD! Add meg a belépéshez szükséges adataidat.
Egy sok levelet látott szem azonnal látja már a hibákat… a logo rosszabb felbontását, az aláírásban hibát és hát maga a feladó e-mail címe: hamis, kamu, nem stimmel.
Ha egy ici-picit is kételkedünk a levél valóságtartalmában, a legegyszerűbb teszt a hitelességének az ellenőrzésére, ha elővesszük józan paraszti eszünket.
Szépen menjünk fel az eredeti oldalra böngészőből megnyitva (NEM az e-mailben lévő linkre kattintva!) és nézzük meg, hogy be tudunk-e lépni az eddig használt belépési módon. Természetesen be fogunk tudni lépni minden gond nélkül, illetve ha a rendszer így kér jelszómódosításra az eredeti módon, akkor az rendben van. Ezek után ki is törölhetjük a kamu e-mailt, amelyikben a link egy ismeretlen oldalra kalauzolna el, ahova beírva a hozzáféréseinket valaki ezzel már meg is kaparintotta őket.
Tanulság: e-mailben senki nem fog minket jelszavunk megadására kérni! Ne is tegyük!

Pénzt örököltünk! Ha megadjuk a számlaszámunkat, már küldik is!

Ugye ezt nem hisszük el, hogy így működik? Ugye, NEM? Kérdezhetném, de sajnos tudom, hogy DE! Erre is bedől a magyar ember (is)… hát mert hogyisne lehetne Mozambikban egy elhunyt rokonunk, aki 1.000.000.000 ft-ot ránk hagyott? Hát hogy a csudába lehet, hogy egész élete alatt nem is hallottunk még erről a rokonunkról? És az vajon miért van, hogy pont ránk hagy mindent, vagy akár egy részét?
Nyugodjunk meg, ha lett volna Mozambikban, Tanganyikán vagy a Holdon rokonunk, tudtunk volna róla. Abba pedig csak gondoljunk bele ismételten, józan paraszti ésszel, hogy egy örökösödési ügy azért nem egyszerű történet, nem kevés papírral, ügyvédi munkával. Ne adjuk meg se a bankszámla számunkat, se semmiféle információt magunkról! Szimpán ne engedjük, hogy hülyére vegyenek minket!
Ha pedig tényleg elhisszük ezt a maszlagot, mert olyan lábbal keltünk fel, hogy minden lehetséges, akkor csak kérjük el drága elhunyt rokonunk halotti kivonatát és az örökösödési jegyzőkönyvet. Aztán várhatjuk a választ.

A valós életben sem árt az óvatosság!
Bármilyen témában, bárki esetében NEM ciki igazolványt, igazolást kérni arról, hogy az adott szó mögött tartalom is van.
NEM ciki hitetlennek neki és visszaigazolást kérni egy dolog valóságáról.

Átverve lenni rossz érzés és legtöbbször ez nem csak erkölcsi, hanem anyagi veszteség is.

Ne légy naív, ne engedd magad hülyére venni!
GONDOLKODJ! GYANAKODJ! KÉRDEZZ!

Mindig!

@CASSIOPEIA

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s