A pho leves diktatúrája

Egyre nagyobb teret hódít és példátlan népszerűségnek örvend Vietnám leghíresebb étele: a pho (fő) leves. Budapesten az évek alatt sorra nyíltak a pho-levesezők és sok helyen nem árt asztalt foglaltatni, mert gyakorlatilag a nap minden szakában telt házzal üzemelnek.  

Hogy mi a népszerűség titka? A leves rendkívül tartalmas, laktató, ízek nagyon érdekes kombinációja jellemzi. 

Hogy hogy tud ez a leves ekkora teret hódítani és egy nemzet saját konyháját és ételeit lenyomni? Elgondolkodtató, hogy vajon miért nincsenek hasonló éttermek a hazai ételeinkkel pl. gulyásozó, töltött káposztázó?! Fel kell ismerni, hogy mostanában a gasztronómia nagyon nagy divathullám, mindenki föz, eszik és szeret megismerni új ízeket. A pho leves éppen ezért a legjobbkor törte be magát országunkba. 

A pho elnevezés minden valószínűség szerint a francia pot au feuből ered, vagyis a feu szóból, ami “tüzet” jelent.

A pho leves annyira fiatal ételcsalád, hogy első igazi említésével csak 1931-ben találkozhatunk. A ritkán előforduló húsok közül inkább a marhahús volt a jellemző összetevője.

Alapvetően kétféle pho levest szoktak megkülönböztetni, a saigonit -, amelynek alapleve édesebb – és a hanoit – inkább sósabb -, ezeken belül pedig számtalan regionális változat létezik.

Az elkészítés lényegét adja, hogy marhahús alaplében lassú tűzön főzik vagy hat órát a lábszárat (de a legtöbb étteremben rendelhető hátszínnel is, melyet gyakorlatilag tálaláskor forráznak le a levessel). Ettől olyan puha lesz, hogy szinte olvad a szájban. A hosszú fövési idő alatt mindkét fél legnagyobb örömére komoly barátságok köttetnek: egyrészt a lé igazán mély hús ízűvé válik, másrészt pedig a lábszár átveszi az összes fűszer ízét, ami a levesben van.

A leves mellé felszolgált mungóbabcsíra, koriander levél, chili, ecetes fokhagyma és lime mind beletehetö a levesbe, mely szigorúan forrón fogyasztandó. A kiváló ízek keveredése komoly élvezetet jelent az ízlelöbimbók számára, azonban érdemes elsö alkalommal mindenböl csak keveset rakni a levesbe, mert biztosan szokatlan ízélményt kapunk.

Budapesten már nagyon sok kiváló étterem van, melyek a pho levesre specializálódtak. Személyes kedvenceink az OSHO Oriental Soup House és a Hai Nam Pho, mindkét helyen gyakori visszaesök vagyunk. Nem tudunk ellenállni a leves kísértésének. 🙂

Sok helyről haza is lehet vinni és otthon egy protokollt követve tálalható is a csodaleves.

Akik pedig elég elszántak, azok megpróbálkozhatnak a cseppet sem rövid elkészítéssel is. 

Tegyünk fel vizet a tűzre és hagyjuk forrni. Helyezzük bele a velős marhacsontot és a marhahúst (marhapofa, marhafarok, stb.) és sózzuk meg. Főzzük 8-10 percig forrásban lévő vízben, majd a vizet öntsük le a húsról, a csontokat, húsokat vegyük ki a lábosból és egyenként mossuk le, tegyük félre.

A hozzávalókat tegyük tiszta vízbe majd m főzzük hosszú órákon át. A leves felszínéről merjük le a zsiradékot. Valamennyi húst és csontot vegyük ki a levesből. A csontokat eldobhatjuk, a húsokat tartsuk meg. A levet gondosan vigyázva, hogy üledék ne menjen át, öntsük egy új edénybe. Egy zsírmentes erős húslevest kapunk így.

Tegyünk fel vizet forrni. Készítsünk elő vöröshagymát, gyömbért, újhagymát és csillagánizst. Jellemző fűszerkeverékkel ízesítsük  (Pho Hoa kínai fűszerkeverék), melyben ánizs, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, fekete kardamom, koriander is találhatók. A forró vízzel töltsük fel a levest, tegyük bele a zöldségeket, fűszereket. (A fűszereket csomagoljuk tüll zsákba, vagy teafilterbe.) Főzzük 30 percig, majd az újhagymát, hagymát, gyömbért, fűszereket vegyük ki a levesből. A levest sóval és cukorral ízesítjük.

Előkészítjük a szeletelt nyers fehérpecsenyét. A korábban a levesben megfőtt húst felszeleteljük és lefedve tároljuk. 

A rizstésztára forró vizet öntünk, keverjük, majd a tésztát szűrőbe öntjük és folyó víz alatt lemossuk, hűtjük. A tésztát mély tányérokban elosztjuk. A vékonyra szeletelt nyers fehérpecsenyét a forró levesben rövid ideig (fehéredésig) főzzük, majd ez is a tányérba, a rizstésztára kerül. Főtt hús szeletek is kerülnek a tányérba, majd jönnek az egyéb ízesítők: a szeletelt vöröshagyma, újhagyma, apróra vágott petrezselyem zöldje. A tányérokat forró levessel öntjük fel. Az előzőeken kívül babcsíra, chili, lime, ízlés szerint más is kerülhet bele, A Hoisin és chili szósz is gyakori ízesítő. 

(Recept forrás: foodandwine.hu)

Jó próbálkozást és jó étvágyat!

@CASSIOPEIA

   
    
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s