Csúcspont

Gondolkodtál már azon, hogy az életed mikor éri el a csúcsát? Fogod tudni, érezni? 

Melyik az a pont, ahonnan már csak csökkenő tendenciát mutat az utad? Meddig mondható el, hogy minden lehetőséget ki kell használni, mert ki tudja meddig kerülhet rá sor? Mennyi van hátra? Vajon elèrted-e már a csúcspontodat?

A kérdésre egy további kérdés szolgál válaszul: MIBEN?

Bàr a fiatalok mellett a vitalitás vitathatatlanul ott áll, idősebb embereknél a mentális stabilitás jelentősebb.

Egy amerikai kutatásról olvastam, hogy ebben a témában mélyrehatóbb válaszokat kapjak és az eredmények a vártnál is jobban megleptek. 

Azon szerintem senki nem csodálkozik, hogy idegen nyelv tanulására egy 7-8 éves fiatal a legfogékonyabb, hisz’ tudjuk, hogy a gyerekek agya olyan, mint a szivacs. 

Az emberi agy kombinációs készsége 18 év körül éri el a csúcsot, melynek teszteléséhez számokhoz rendeltek szimbólumokat és egy ez alapján felállított szimbólumsor számértékét kérdezték vissza a korosztályoktól. Messze a legjobb eredményt hozták a 18 évesek.

Ha egy új, idegen személy nevével találkozol, 10 perc múlva még emlékszel rá? Tesztek tanúsága szerint az újonnan megismert emberekhez kapcsolt új nevek megjegyzésének képessége 22 évesen éri el a csúcspontját. 

Párkereső portálok statisztikája szerint a 23 éves nők a legkelendőbbek, azaz ebben a korban a legvonzóbbak a nők a férfiak számára (átlagban természetesen!!!). A 20-as éveikben járó nők azonban valamivel idősebb férfiakat preferálnak, míg 30 éves koruk körül már a pár évvel fiatalabbakat.

Egy német kutatás szerint minden szempontot figyelembe véve az emberek 23 évesen a legelégedettebbek az életükkel. 

Az izomzat 25 éves kor körül éri el maximum teljesítményét, mely állapotot a következő 10-15 évben tartja is megfelelő életmód mellett. 

Statisztikák tanúsága szerint az ember 26 éves koráig megismer annyi embert, hogy jövőbeni párját a legtöbben ennyi idősen választják. Továbbá a 28-32 éves korban házasodott párok esetében a legalacsonyabb a válási arány.

Egy 50 éves kutatás szerint a maratoni futást legjobb idő eredmény alatt a 28 éves emberek teljesítik.

 Az emberek csontsűrűsége 30 év körül éri el a maximumát. Kálcium és D-vitamin bevitellel ez az állapot jó ideig fenntartható még, de alapvetően 30 éves kor után már csökkenésnek indul.

Tudósok kíváncsiak voltak, hogy az intellektuális teljesítmény miként változik a korral és ehhez sakk világbajnokokat teszteltek. 96 nagymester vizsgálatával kiderült, hogy a sakkozók teljesítményük maximumát 31 évesen érik el.

Új arcok megjegyzésében 32 éves emberek remekelnek legjobban. 

A Nobel-díj megszerzőinek listáját tekintve észrevehető, hogy a legtöbb tudós 40 évesen szerezte meg ezt a jelentős díjat. A díjtól függetlenül az emberek munkáikban általában közép korukban érik el teljesítményük legjavát.

A női fizetések 39 évesen, a férfi fizetések 48 évesen érik el csúcspontjukat az átlag alapján. 

Egy Harvardon végzett kutatás szerint a 40-es éveikben járó emberek – egészen konkrétan a 43 évesek – koncentráló képessége a legmagasabb. Bár a fiatalok felfogó képessége lehet, hogy gyorsabb, a fókusz fenntartása egy adott témára vonatkoztatva a 43 évesek győzelmét eredményezte.

40 és 50 éves kor között a legmagasabb az érzelmi intelligencia és az átérző képesség. 10.000 embernek mutattak képeket más emberek arcáról, szeméről. A 40-50 év közöttiek tudták legkorrektebben meghatározni, hogy mi lehet a képen látott személy valódi érzése. 

Az aritmetikai feladványok megoldása 50 éves korban megy a legjobban. Bár a szorzótáblát és társait az ember elemi iskolában tanulja, valahogy 50 éves korra érik be igazán a matematika és ekkor brillírozik benne az agy legjobban.

A német kutatás, mely kimutatta, hogy a 23 évesek a legelégedettebbek az életükkel egy másik csúcspontot is mutatott. Eszerint 69 évesen egy újabb általános élet elégedettségi szintet ér el az ember. Érdekes, hogy 60 éves korban is elég magas az elégedettségi szint, annak ellenére, hogy 55 évesen viszont mennyire alacsony, pedig ott 5 év fór van.

A szókincsünk maximumát a 60-as évek végén, 70-es évek elején érjük el. Ehhez nem kell elővenni az Értelmező Kéziszótárt, hogy megtörténjen ugyanis a tapasztalatokból keletkezik. 

Egy Gallup-felmérés szerint az amerikaiak kétharmada érzi azt 65 év felett, hogy elégedett a külsejével.  “A fizikai teljesítményemmel elégedett vagyok.” kijelentéssel a 80 éves férfiak 75%-a értett egyet, míg a nők esetében 74 évesen van meg ugyanez az arány.

A mondás, miszerint az élet a legnagyobb tanítómester, nem is lehetne igazabb. Pszichológusok által végzett felmérések szerint, melyben élethelyzeteket, konfliktusokat vázoltak fel a kutatásban részt vevő embereknek minden korosztályból, messzemenően a 60-90 év közötti emberek jeleskedtek probléma megoldásban, egy helyzet több oldalról való átérzésében. 

A 82-85 év kor közöttiek élik meg a legjobb pszichológiai korukat. Elfogadják a dolgokat, megtanulják kezelni a konfliktusokat, hamar el tudják engedni a feszültséget, ennél fogva mentálisan a legjobban kezelik az életet. 

Van valami különleges abban, amikor az ember kerek kort él meg. Ehhez kapcsolódóan érdekes, hogy mielőtt egy új évtized kezdődik, a 9-essel végződő években az emberek könnyebben hoznak nagy döntéseket, jobban vállalnak rizikókat.

Szumma szummárum, minden kornak megvan a maga gyönyörűsége és minden koraban megéljük valaminek a csúcspontját. Persze ezek csak átlagszámok, átlag eredményekkel, de az mindenképpen elmondható, hogy megéljük újra és újra a maximumunkat. Nem egy csúcspontunk van, hiszen mindennek máskor jön el.

@CASSIOPEIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s