Szex és Baambrugge- A Stamppot

Lesz majd egy olyan is amikor az összes említésre méltó holland kajával foglalkozok, de ez a végtelenül egyszerű, de nagyszerű fogás megérdemli a külön posztot.

Minden nemzetnek vannak olyan ételei amik a “legtradícionálisabbak” de csak azért alakult ez ki mert gyorsak, olcsón elkészíthetők, nagyon finomak és a végtelenségig variálhatóak. Na a stamppot is ilyen (krumplipüré…) . Tényleg ne gondoljatok semmi extrára. Alapvetően hideg időben készítik előszeretettel, értsd.: egész évben.

Ezer féle variációja van, bármilyen zöldséggel, sőt, akár almával is, hús pedig lehet hozzá hal is, de hagyományosan “rookworst”-el készítik, ez egy patkó formájú fűszeres, füstölt kolbász, mindig abból csinálták ami éppen volt, disznóból vagy marhából. Szerintem ezt Magyarorszagon bármilyen jó kolbász vagy debreceni is helyettesítheti, amíg nincs lehetőség rookworstöt beszerezni.

Kelleni fog hozzá

-krumpli, mondjuk 1,5 kg

-ez a legklasszikusabb, így legyen benne egy fej káposzta is

-rookworst vagy bármilyen más kolbász ami szimpatikus

-egy fej vöröshagyma

-olaj, szalonna, só és bors

-zöldségleveskocka de ez opcionális

Egy nagy fazékba beledobjuk a megpucolt, felkockázott krumplit, ide jöhet egy leveskocka, szerintem nagyon jó ízt ad neki de aki fél Gordon Ramsaytől az csak sózza, borsozza. Erre rátesszük a felcsíkozott kelkáposztát, majd a legtetejére a kolbászt. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a krumplit elfedje, és hagyjuk fedő alatt főni. Így, egyben fő meg a krumpli, a káposzta és a kolbász és ettől lesz olyan finom mint amilyen egyszerű!

Eközben egy serpenyőben megsütjük a kockára vágott szalonnát és megdinszteljük a hagymát.

Ha kész, kivesszük a kolbászt, a krumplit összekeverjük a káposztával, és a szalonnás hagymával (nem kell totál pürésre keverni, az a jó ha vannak benne felismerhető krumpli darabok)

Ps.: szokták szósszal is tállalni jobb helyeken, de arra még nem jöttem rá, hogy mi a recept.

@MRS.CZICZKY

Eet Smakelijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s