Szex és Baambrugge – Szokások

„Isten megteremtette a hollandokat, a hollandok pedig Hollandiát.”

Tavaly szeptemberig egyszerre összesen 4-7 napokat töltöttem Hollandiában, amennyi idő alatt kialakult bennem mindig egy kép a sajtok, elképesztő gátrendszerek, fapapucsok, waffelek és zseniális festők országáról. Viszont már egy év alatt sokkal, de sokkal többet tudok elmondani az országról (nyílván töredéke így is egy egésznek) és mondok is! Múltkor az ünneplési szokásaikról mondtam pár érdekességet, ebben a részben pedig a számomra/számunkra legszembetűnőbb hétköznapi szokásaikat gyűjtöm össze (legalábbis megpróbálom).

Tenger, meg úgy amúgy, a víz –

Na mármost az, hogy a hollandok megteremtették Hollandiát gyakorlatilag szó szerint értendő, mert amin most állunk gyerekek, na azt nem a Jóságos Úristen vagy a gyűrődés-vetődés adta nekünk. Folyamatosan harcolnak a tengerrel, és erre büszkék is, mondjuk, van is mire mert abban a pár évben amíg még nem kerülünk Atlantiszi mélységekbe egész jó nekünk itt.  (Itt található a világ legnagyobb gátrendszere, a Delta Works, amit ígérem elmegyünk megnézni és be is fogok számolni róla) A vízzel való folyamatos küzdelem teljes mértékben meglátszik a hollandok életszemléletén, szeretik, de ugyanakkor félik és tisztelik a tengert, ami szerintem így is van rendjén. A gyerekeknek kötelező az úszásoktatás-úszásvizsga, minden gyereknek, minden iskolában. Rengeteg helyen és elképesztő mennyiségben árulnak a lakás dekorálásához való dolgokat, aminek biztos, hogy (szezontól függetlenül) 80%-a a hajózáshoz, vízhez kötődik. A külvárosi családoknál szinte biztosan megtalálható egy motorcsónak, amit használnak is, ahogy kisüt a nap és szép időnk van hétvégén, olyan hajós forgalom van az amúgy mindenhol jelenlévő csatornákon mint egy forgalmas autópályán. Komplett kis asztalkák megterítve, zene, kutya a fedélzeten (és az elmaradhatatlan holland zászló). A boltok kínálatán is nagyon erősen meglátszik a tenger és gyümölcseinek szeretete, most éppen visszatértek a kagyló halászok, 2kg kagyló 5 euróért van utánad hajítva. Rengeteg múzeum van aminek a témája a tenger, a hajózás, a tenger állat és növényvilága. Ja és lehet, hogy a mi tengerpartunk nem mediterrán, de nagyon is fasza.

Zsebkendőt? Kösz nem kell-

Gyűlölöm. Hosszú lábú, magas, szőke manöken csaj áll és úgy szívogatja a kitüremkedő fikát vissza az orrából, mint amikor a Szobi szőlőlé utolsó cseppjeit is próbálod kinyerni. De itt most ne azt képzeljétek el, hogy láttam egy ilyet aztán ki vagyok akadva, hanem CSAK ILYET LÁTOK. Egyszer orrot fújtam, és hat fej fordult felém teljesen értetlenkedve.  Fúj.

Ami szar, az szar-

Nincs köntörfalazás, ha nem ízlik nekik a süti, amit sütöttél, megmondják. És ezen nem ér megsértődni, mert nem parasztok (ha nem szörcsögnek éppen a fikától) hanem egyszerűen nem fognak jópofizni csak azért, mert azt úgy kell.

A holland nő-

Fogalom. Nagy általánosságban véve kényelmesen, praktikusan, de kifogástalanul öltözködik, nem bohóckodik ezer felsővel, cipővel, kevesebb van, de annyi amennyi kell, és nem több. Nem sminkel túl, inkább rúzst visel. Tea vagy kávé, de valamelyik egész nap a kezében van.  Egész életében aktív, sportol, de minimum napi szinten ül biciklire, ha gyerekei vannak, akkor a biciklihez tartozik egy fadoboz szerű izé, amiben egyszerre 4 gyereket is lehet szállítani. És szállít is. Imádja a joghurtokat, a virágokat, szeret enni de, nincs elhízva. Nem az anyagi biztonság miatt van férjnél, nem aggódja túl a gyereknevelést. Nem lehet vele szarakodni, pontosan tudja mennyit ér. Ha ahhoz van kedve, akkor énekelget vásárlás közben, és nem azért mert el tudja viselni azt a frusztráltságot, amit mások véleménye rak rá, hanem mert nincs frusztráltság.  A furcsán hangzó G betűjük miatt beszélgetés közben mosolyra áll a szája, nem kuncog, hanem teli pofával röhög. Imád mindent, ami akciós, megszállottan gyűjti a matricákat, kuponokat, törzsvásárlói kártyákat, pedig nincs rászorulva, csak élvezi.

Na, akkor most már mehetsz kösz-

Nálunk, Magyarországon hagyománya van annak, hogy felállsz a vendégségben, azzal az indokkal, hogy hazamész, majd a kapuig hétszer megálltok még megnézni a muskátlit, még egy beszélgetésre, meg „jólvan Tibókám de ezt a maradék 2 liter pálinkát már akkor igyuk meg”. Hát itt ez nem így van. Akkor sem maradnak sokáig, ha egy órát kocsikáztak hozzátok, ha megitták a kávét nem maradnak vacsorára, és még azt a kávét is négy héttel előre le kellett fixálni. Szomszéd csajjal a hatodik kapu előtti csitcset után logikáztam ki, hogy tényleg nem bántásból, csak egyszerűen, azért mert így szokta meg vet véget a beszélgetéseinknek egy „Okay see you later” betűzésével, és fordul sarkon.

Ez nem hideg-

Itt sosincs meleg. Vagy ha van, maximum pár hétig. Cserébe majdnem mindig esik, és fúj a szél. De gyönyörű napsütéses napjaink vannak olykor, amik nem 43 fokkal, hanem kellemes 20 fokkal érkeznek meg.  Na de lehet 15 fok, szél, eső, a gyerekek totál alul vannak öltözve. Sapka, sál nélkül ülnek a bicikli elején a gyerektartóban, és nem betegek!!! Nem is értem komolyan. Amikor tavasszal lementünk a tengerpartra, kellemes napos idő volt, de kabátban voltunk. Na a totyogós háromévesek a sarat dagasztották és a víz szélén pancsikáztak PELENKÁBAN. A felnőttekre is jellemző egyfajta kettősség, van, aki csizmát hord ilyenkor is (mondjuk indokolt), és van, aki rövidnadrágban, papucsban szaladgál. Az eső már rég nem érdekli őket, prüszkölve törlik ki a szemükből, hogy lássanak, de szerintem ezt a sztorit már rég elengedték. Például, múltkor fodrásznál voltam, és megdöbbenésemre az alapszolgáltatás a hajvágás volt, azt hogy megmossák, előtte pluszban kell kérni. Ez még nem is nagy sztori, én is aznap mosott hajjal mentem, gyorsabb és olcsóbb. Na de, hogy a szárítás nem magától értetődő!!!!  Nekem csak bevizezték, oké. De ezer és ezer csajt látok kijönni csuromvizes hajjal, tök természetesen. Miért, miért?!

Együnk, igyunk-

Non stop, mindig, mindenhol. Emlékszem elmentünk állásinterjúra, megkínáltak kávéval, teával, amit akarsz. Mivel fogalmunk sem volt mekkora illetlenség ez, nem fogadtuk el. Erre olyan fejjel, mint akit pofon vágtak elmentek, majd visszajöttek egy tál aprósüteménnyel. Na, abból már enni kellett. Praxis (az itteni barkács áruház), benne étteremmel. Itt az Ikeán túl megtalálható még hatezer bútorbolt, minőségében és méretében szénné alázza amúgy az Ikeát, szintén mindegyikben étterem. Minden sarkon árulják a kis büdös heringjüket, waffelt, kávét, szendvicset. Vonat, érted, VONAT múzeum, étteremmel a közepén. Elmentünk kanapét venni, de egy random kisebb bútorboltot képzelj el, ott is jönnek oda, mit hozhatnak, kávét vagy teát? Elmész bevásárolni, készíthetsz magadnak szintén kávét vagy teát (ingyen) és amíg tologatod a kis kocsidat a sorok között, elkortyolgatod. Fodrászat, kozmetika, könyvesbolt, tökmindegy, kínálgatva vagy, és illik is elfogadni, még akkor is, ha a felét ott hagyod.

Esti, hétvégi szórakozás-

Gondolom, azt tudjátok, hogy 99%-ban nincs függöny, és én perverz örömömet lelem abban, hogy amíg a kutyáim szarnak egyet, én jól megskubizzam a sötétből, hogy ki mit csinál, mint egy kedves kis pszichopata.  Kvalitatív kutatási céllal, természetesen.  A kutatás eredménye, hogy eddig egyetlen egyszer sem láttam olyat, hogy ülnek és nézik a tévét. Ellenben főznek (ingben és zsenília pulóverben (???) ), egy üveg bor mellett ülnek az asztalnál és beszélgetnek, kandalló előtt olvasnak, vacsoráznak, játszanak, laptopot nyomogatnak a konyhaasztalnál.  Tudom, hogy ez nem lehet más, mint amit csak én akarok észrevenni, de tanúim vannak a jelenségre. Hétvégén, vagy hétköznap este is a szigorúan minden faluban megtalálható pub-étterem (ne Pipó Gyógyszesztárát képzeljétek el nyerőgépekkel) tele van beszélgető társaságokkal. Hétvégén, ha jó az idő mindenki a szabadban van, parkokban piknikezik, teraszon kávézik, hajózik, kutyát és gyereket sétáltat. Nincs olyan alkalom, hogy ne használnák ki, amikor csak 60% lehetősége van az esőnek és nem 99%.  Imádják a BBQ-zást, ezt még esőben sem adják fel egykönnyen.

Ezek a teljesség igénye nélkül olyan holland szokások, amik most eszembe jutottak és szerintem említésre méltók és/vagy eltérnek az általam eddig megszokottról. Azonban Hollandia etnikai sokszínűsége meglehetősen vegyes (lengyelek, marokkóiak, törökök, afrikaiak etc.) akik szinte kivétel nélkül sokszor a saját kis világukat élik itt, így arról nem tudok nyilatkozni. Mi a magunk részéről fontosnak tartjuk a beilleszkedést, plusz a szörcsögő fikázáson kívül mindennel tudunk azonosulni, úgyhogy meglehetősen rázkódás mentes volt a hétköznapjainkat kialakítani itt.

Innen folytatjuk!

@MRS.CZICZKY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s