Afrika arany háromszöge: Zambia, Zimbabwe, Botswana

Kedden délelőtt izgatottan vártuk a British Airways velünk induló járatának indulását, amivel Livingstoneba repültünk, Zambia fővárosába. Zambiából indul a Zambezi folyó, mely összesen 2700 km (!!!!) hosszú és Zimbabwetól határolja az országot sok helyen. A legnevesebb találkozási pontja a két országnak a Viktória vízesés, mely 1 km-es szélességével és 108 méteres magasságával a világ legnagyobb vízesése. Felfedezője David Livingstone, aki a dzsungelből meglátva a hatalmas füstöt, mely valójában a zuhatagból felcsapó, égig érő pára, azt hitte, hogy tüzet lát, igy elnevezte mennydörgő füstnek, azaz Mosi-O-Tunyának. Itt le is telepedett és igy alapult meg Livingstone városa, ahol ma 300.000 ember él. Nagyváros ugyan, de nem európai értelemben. Olyan, mintha lepukkant lenne, de valójàban soha nem lehetett újszerü, modern. A föutcàn haladtunk csak vègig, mert a szállàsunk is ezen van. A szegénység azonnal látható. Miután a repülötèren megkaptuk a vízumunkat, röhögve szaladtunk ki a nöi wc-böl, ahol olyat làttunk, amivel mèg nem talàlkoztunk… ingyen elhozható nöi (!!) óvszerek. Hoztunk is el, hogy kielemezzük a dolog mibenlétét. Hiába is, Afrikában a népesség kb. 40%-a AIDS-es, ezért mindenféle módon próbálja az ország vezetése felhívni a figyelmet a problémára és tesznek is ellene amennyire tudnak.A repülötértöl gyakorlatilag csak egyenesen jöttünk a föúton, láttunk piacot, kézmüves vásárt, lepukkant fodrászszalont, lepukkant spar áruházat. Na ez az a hely, ahova a McDonalds sem tette még be a lábát, igy a helyiek által lekoppintott gyorsètterem a Hungry Lion, de a McDonalds színeiben.

Megérkeztünk szálláshelyünkre, mely a Maramba folyó partján helyezkedik el, a neve Maramba River Lodge. Édes kis házikókban lakunk. Itt az ágyak körül szúnyogháló van, mert a moszkítók maláriát terjesztenek. Ezt kivédendö utunk elejétöl kezdve malária elleni gyógyszert szedünk.

A szálláshelyünk éttermének teraszáról a folyót làthatjuk vizilovakkal és krokodilokkal, valamint majmokkal. Minden étkezés hatalmas élmény igy. Minden napszakban más a természet hangja. Napközben viziló üvöltések, este békák, tücskök hangja hallatszik. A szállásunk területén egy hangulatos medence napozó ágyakkal is gondoskodik a kényelmünkröl. Kicsivel megérkezésünk után barátaink készen is álltak, hogy elvigyék öket az elsö elöre lefoglalt programra. Gözmozdonnyal mentek Zimbabweba, ahol vacsoráztak nagyon elegáns körülmények között. Teljesen lenyügözte öket az egész program és igy ök látták elöször a Viktória-vizesést csapatunkból, mert áthaladtak a történelmi hídon is, ami a szakadék fölött ível át és ahonnan a vízesés jól látható.

Elsö közös programunk szerdán reggel volt, amikor ellátogattunk a Mukuni faluba. 7000 ember lakja a települèst, ahol nagyon egyszerü körülmények között élnek. Elsö blikkre azt feltételeztük, hogy ez egy megrendezett dolog, de ahogy haladtunk befelé és egyre többet láttunk úgy megtapasztaltuk, hogy ez a hús-vér valóság. A faluban agyagos falakbòl épült nádtetös házakban élnek nàdkerítésekkel határolva a családok. A szomszédok alaposan figyelik egymást és ennek következtében a káromkodók 3 napra, az alkoholtól csúnyán viselkedök 4 napra kerülnek a fötér kis börtönébe. Láttunk házat belülröl, csak egy kis kör alakú tèr, középen egy asztal, a szélén egy ágy és hordókban, tárolókban a cuccok. Itt a családban 4 gyerek él, de mivel a ház kicsi, igy ök a szomszédban laknak. A szülök szeretnének egy hàzat a gyerekeknek is, ezèrt van egy kis mini üzletük kb. 10 termékkel. Érdekes. A kertben van egy kis elkeritett zuhanyzó, a vizet kutakból nyerik: 20 literes kannákban hozzák haza a fejükön. A wc a természetben van.

Maguknak termelnek mindent, húst jó ha egy héten egyszer esznek, jellemzöen zabkását esznek vagy káposztát, kiegészitve zöldsègekkel.

A gyerekek 7-töl 18 éves korukig iskolába járnak, összesen ezren napi 3 turnusban. A faluban saját készitésü sört is készitenek, amit megkóstoltunk és borzalmas. Voltak gyerekek sokan, akik folyton minket nézegettek. Volt nálam egy csoki amit odaadtam nekik, majd látva, hogy percek óta rángatja a kislány a fogával a csomagolást, odamentem és kibontottam, majd én kezdtem adagolni nekik és pillanatok alatt legalább 10 gyerek tartotta a tenyerét egy kis darabért. Nagyon sajnáltuk, hogy nem hoztunk többet, de nem is tudjuk, hogy jó-e nekik idehozni a mi világunk dolgait?! Fura látni az ö világukban egy Nike pólót, reklámplakátot a kocsma falán stb. Náluk még törzsfönök uralkodik, aki úgy került hatalomra 29.-nek a sorban, hogy le kellett nyelnie azt a követ, amit 28 elödje is lenyelt… életük végéig a gyomrukban van és úgy nevezik mindezt, hogy Livingstone. David Livingstone 1855-ben találta meg a vízesést, melyet az angol királynö után Viktória-vízesésbek nevezett el. Hozta az embereit és megalapitották Livingstone városát. David megtalálta a Mukuni falut, ahol a lakók életükben elöször találkoztak fehér emberrel és azt hitték, hogy fehér szellem, aki el akarja rabolni a törzsfönököt. Túszul ejtették a fötér legnagyobb fája alatt, mely máig a falu találkozó pontja. Vègül Livingstone meggyözte öket, hogy nem akarja a törzsfönököt elrabolni ès hamar meg is szerettèk, mert gyógyszereket hozott és a kereszténységet. A törzsfönök is eszerint él, de a teljes törzs azért nem. Egy fiúnak annyi felesége lehet, amennyit csak el tud tartani. A házasság feltétele 3 marha ajándékozása a leendö feleség szüleinek, ami kb. 1000 dollárt ér. A faluban történt látogatásunk nagyon megérintö volt, valójában idö kelk ahhoz, hogy feldolgozzuk teljesen az ott látottakat.

A szállásunkra visszajövet hernyót (!!!!!!) és kecskét ebédeltünk, azaz kóstoltunk. A hernyónak tökre hernyóíze van. 🙂 Ezután a fiúk elmentek a zambezi folyóra tigris halra horgászni a naplementében. Nagyon tetszett nekik ez a kaland és nagyon sok kapásuk volt, de végezetül sajnos csak egy tigerfisht sikerült kihúzni a zambezi folyóból. Mig a fiúk hajókáztak, addig mi lányok a szálláson pihentünk a medence parton, söt még masszörénél is voltunk tradicionális afrikai masszázson… persze a spa felirat kellöen puritán az egészhez… élménynek rendkivüli volt ez is.

Következö nap elképesztö élményekben volt részünk! A világ legnagyobb vízesését láthattuk földröl, vízböl és levegöböl! Reggel jöttek értünk a szállásra, átvittek minket Zimbabweba, majd egy túravezetövel végighaladtunk a parton, ahol 13 megállóhelyröl, azaz más szögekböl láthattuk a gigantikus mélységbe, félelmetes erővel lezúduló víztömeget… 450.000 m3 víz zuhog le másodpercenként! A folyó sebessége 90-100 km/h. Döbbenetes làtvány volt. A bejáratnàl kaptunk esőköpenyeket, melyekre nagy szüksèg is volt. A felcsapódó pàra és víz zuhogó esőként ért el minket, de igy teljes volt az esőerdei hatàs, mert a növényzet is ennek megfelelően alakult ki. A túra után megebédeltünk, majd egy újabb extrém élményre mentünk! A levegőből is megtekinthettük ezt a természeti csodát, ráadásul nem akárhogyan! Helikopterrel szálltunk fölébe, az angyalok röpte nevezetű programmal. Ha azt mondom, hogy AZTAKURVA, azzal sem tudom kifejezni, hogy micsoda csoda volt mindezt föntről látni! Elképesztő erő, lenyűgöző méretek és mesebeli látvány! Életre szóló élmény volt.

Ezután naplementés hajóútra mentünk, ahol korlátlan italfogyasztás volt és egy lightos kis vacsora… őket is sikerült kiinni a rumkészletükből, amit minden nap használtunk szorgosan belsö fertötlenítésre. 🙂 Láttunk vizilovakat és egy újabb csodálatos afrikai naplementét, amint a nap a pálmafák mögött eltűnt a Zambezi folyón… überelhetetlen…

Reggel korán keltünk, mert Botswanaba vittek minket a Chobe Nemzeti Parkba egy egész napos szafarira… méltó befejezése volt varázslatos afrikai utunknak, különösen azért, mert sikerült leopárdot is látnunk, amint egy fán pihent, valamint a soförünk nyomott egy off-roadot, amikor oroszlánt láttunk, így közvetlenül odahajtott mellé, mi pedig teljesen elképedtünk. Olyan csodás jelenséget is láthattunk, ahogy az impala hímek körbe állták területük határát és feszülten figyelték a közeledö oroszlánt miközben egy különleges hangon figyelmeztették egymást a közelgö veszélyre. Ilyet még a természetfilmekben sem láttunk soha!

A szárazföldi szafarit egy vízi is követte, amin lenyügözö madárvilágot, nagy víziló családokat, krokodilokat láthattunk.

Minden napunk élményekben és látványban rendkívül gazdag, felejthetetlen, melyekből nagyon sokáig fogunk táplálkozni. Itt az ember annyira közel kerül a természethez, hogy rabul ejti ez a világ örökre és visszavágyik.
@CASSIOPEIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s