Szex és Baambrugge

 

Szóval volt Elköltözni I. rész mielőtt elköltöztünk, majd Elköltözni II. miután elköltöztünk, és most szeretnék elindítani egy rovatot Szex és Baambrugge címmel, ami kizárólag a Hollandiában élésünkkel foglalkozik, így ezekre a bejegyzésekre tényleg csak annak kell kattintania akit ez érdekel is, és nem tudom akaratlanul ugyan, de csőbe húzni az ártatlan olvasót.

Túl jutottunk az elvándorlásunkat körüllengő miérteken, 11 hónapja élünk itt, mostanra mindenki feldolgozta a dolgokat, így lehet mesélni a muris és/vagy érdekes dolgokról, a hétköznapokról, az ünnepnapokról, a szokásokról, az ételekről, az italokról, a holland emberekről, tájakról, állatokról, na szóval elég sok mindenről.

11 hónap alatt túl vagyunk már mikuláson, karácsonyon, szilveszteren, húsvéton, szóval volt alkalmunk mereszteni a szemünket, éppen ezért arra gondoltam kezdjük a sort az ünnepléssel, mert ezek öcsém, na, ezek tudják, hogyan kell azt.  Tudjátok, van az a mondás, hogy sírva vígad a magyar, ami tapasztalataim szerint teljesen helytálló megállapítás, na én itt azt tudnám mondani, hogy túltolja a holland. Ami mondjuk nem baj, sőt, nekem például nagyon tetszik, de elsőre atom fura.

Mikulás, karácsony.:

Na én már akkor éreztem belül, hogy ez az én spirit országom, amikor megtudtam mit művelnek ezek karácsonytájt. Kezdjük ott, hogy a karácsony, az másodlagos. Összegyűlik a család, inkább a közös nagy étkezésről szól, szeretetről, nyugalomról, békéről, tényleg nagyon áhítatos, ajándék nem igen van, hiszen azt a Sinterklaas hozza december ötödikén, de szép, csendes ünnep, pont, ahogy Réka szereti. Na de a Mikulás. Mikulás, nem, itt barátom, Sinterklaas van, és a megszokott, jámbor szocialista csokimikulások meg virgácsocska helyett BERONT az országba, és olyan szintű őrületet csinál két perc alatt, hogy én még életemben hasonlót nem láttam. Tavaly akkora balfékek voltunk, hogy lekéstük, de idén  ez nem történhet meg még egyszer. Szóval az van, hogy van a Sinterklaas, az itteni télapó. És vannak neki a Fekete Péterei  (azaz a Zwarte Piet, amit sok kedves elmebeteg kitalált, hogy mennyire rasszista, miközben igazából örömöt hoznak a gyerekeknek) Na ezek a srácok egész évben Spanyolországban készülődnek,  majd november elején gőzhajóra szállnak és minden évben más városba érkeznek meg Hollandiába, ahol elképesztő ember (=gyerek) tömeg várja, utcai parádé, tv közvetítés meg minden. Na a partra szállás után folyamatosan járják a városokat, a jó gyerekeknek apró ajándékot adnak, a rosszakat beleteszik egy zsákba a zwarte pietek és elviszik spanyolországba.  Ez gyakorlatilag 3-4 hétig van, az egész őrület. Minden ház, minden utca, minden kávézó, minden bolt, minden úszik a Sinterklaasban, nem tudod utálni a giccset, mert annyira aranyos, hogy bárhova térsz be, garantált a móka. Minden bolt tele van csokibetűkkel, régebben csak S betűt lehetett kapni, de ma már minden csokiitalon, pudingon, süteményen, meg önállóan csokiformából is megtalálható minden betű, ezzel meg szokták egymást ajándékozni, csak a név kezdőbetűjével, de akár egy egész név kirakható. (Valami kastélyban olvastam tavaly télen, hogy nagyonrégen kalácsból készült betűt kaptak a gyerekek) Hagyomány a „pakjesavond” azaz az ajándékozás estéje, ami december ötödikére esik, és ez gyakorlatilag a Sinterklaas ünnep vége. Ilyenkorra állítják fel a karácsonyfát (kerstboom) is.  Ugyan eddig is az elmúlt pár hétben minden hétvégén kaptak a gyerekek valami tényleg csak apró ajándékot, de ilyenkor, hatodikán, arra kelnek a gyerekek, hogy a kandalló mellé kitett csizma/zokni, tele van ajándékokkal, olyan szinten mint máshol a karácsony este/reggel.  Hagyomány minden családban húzni egy nevet, és arról a személyről, aki nekünk jutott írni valami tréfás verset. Hatodikán reggel elhagyja az országot Sinterklaas és átveszi a helyét  Kerstman, aki már a karácsonyért felelős. (Sinterklaas inkább hasonlít püspökre (Szent Miklós) aki a városokban fehér lovon közlekedik, Kerstman pedig a Coca-Colából is ismert Mikulásra, tehát Sinterklaas véletlenül sem Santa Claus, erre zabosak tudnak lenni)

Húsvét.:

Na ez annyira nagy ünnep, mint magyarországon, semmi különöset nem vettem észre.

Sikeres záróvizsga/Ballagás:

A minden házon megtalálható zászlótartóba kiszúrják a nemzeti lobogót, annak a tetejére pedig rábiggyesztik az iskolatáskát. Én mondjuk még tuti fel is gyújtanám, égjen a rohadék.

Kisgyerek születik/Születésnap.:

Az ablak itt = Kirakat. Nekünk is van. Mindenkinek van. Hatalmas ablakok, nulla függönyök, valaminek hát csak el kell vonnia a figyelmet amikor prontózod a dohányzóasztalkádat. Általában váza, szobrok, virág, csokor, valami dekor, erre konkrétan külön iparáguk van, pláne hogy Karácsonykor, húsvétkor, nyáron, ősszel változtatják, plusz ha kisbaba születik, kék vagy rózsaszín dekor kerül ki, illetve a „Hoera een meisje” vagy a „Hoera een jongen” feliratok, de műgólya a kertben sem ritka.   Szülinapkor szülinapos dekor, de szívesen tudatják a világgal a házassági évfordulókat, esküvőket… és így tovább és így tovább, szinte bármit, ami említésre méltó.

Koningsdag / A Király Napja.:

Na ez a Sinterklaas mellett a legnagyobb buli. Nevéből is ki lehet találni, hogy a király napja a király, azaz Willem-Alexander születésnapját hivatott megünnepelni, minden év április 27-én. Először 1885 augusztus 31-én rendeztek mulatságot az akkori hercegnőnek. 1949-ben az új királynő, Julianna trónra lépésével a nemzeti ünnep új dátumot, április 30-át kapott, majd 1960 Beatrix, a lánya következett az utódok sorában, de ő meghagyta édesanyja tiszteletére a dátumot.  Majd 2013-ban a királynő lemondott trónjáról és onnantól kezdve Willem-Alexander születésnapját ünnepeljük. Ezen a napon bárki, bárhol árulhat az utcán adó és illetékmentesen, mindenhol utcai karneválok vannak, minden és mindenki narancssárga, koncertek és bulik vannak országszerte, amit a TV is közvetít. Amszterdam gyakorlatilag megközelíthetetlen, de még nálunk, Baambrugge-ben, az ezerfős faluban is arra keltünk, hogy utcai muzsikusok vonultak fel az ablakunk alatt.

Biztos, hogy valamit kihagytam, ami majd  eszembe jut, de majd akkor azt később elmesélem, a lényeg szerintem így is átjön, minden alkalmat megragadnak a bulira, és szerintem nagyon is jól teszik.

Innen folytatjuk!

@MRS.CZICZKYsulitáskaudaxvm8ap9yy_wd640ZgxudldJkwZkerstboomKoningsdagMediumSinterklaas gőzhajóSinterklaas hajóeerste-koningsdag-nieuwe-stijl-in-dordrechtFF Oranje outfit dog NC 700x397kari2kdag-01_n44rc7fb4df79357e60edf6230079ad0b670434fb186DSC_4661-e1387566734259ed34b9172bfa1945ba576111b71b3fc9--kings-day-royal-dutch13k56ee1abf44e7dd2bb8161a2531727546--exam-results-final-examsa2849a69d8c5344344b55d855daaa0b0--dutch-food-school-bagsbig_thumb_481839fe38c7af12bce4d59cabf68276

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s