Ő még csak most 27

@MRS.CZICKY

Múlt héten betöltöttem a huszonhetet. Éppen azon morfondíroztam, mennyivel lettem bölcsebb, tekintélyt parancsolóbb, érettebb, miközben a mosogató szivacs dörzsis felével tönkrebasztam tisztogattam az egyetlen szemüvegemet, és meg kell valljam, azért ennyi idősen pár dologra már rájön az ember lánya.

Először is, végigvettem mik voltak azok az események az életemben, amikből tanultam, nem okultam, hanem tényleg, igazi tanulságokat adtak hozzá a lényemhez. Férjhez mentem, elvesztettem egy szülőt, és még valakit, akit szülőmként tiszteltem és szerettem, hatszor költöztem, és legutoljára egy másik országba, szóval nem mondom, hogy kalandregény lenne belőlem, de vitathatatlan, hogy azért vannak dolgaim.

Az lentebb található mérhetetlen okosságaimat lehet, hogy én találtam ki, lehet, hogy egyszer olvastam valahol, lehet, hogy másoktól tanultam, de az biztos, hogy gyakorta segítettek szelet fogni az én rongyos, sörfingszagú, de mindeddig túlélést jelentő kis vitorláimba.

 1. Magadról vagy jót, vagy semmit! Tényleg, kajak mondom, a legkisebb becsmérlő, pláne szellemesen előadott önkritikáidat fogják a legboldogabban idézni tőled. Ne. Tegyél. Becsmérlő. Megjegyzéseket. Magadról. Izgulni nem kell, bőven lesznek, akik örömmel teszik ezt meg helyetted.
 2. Nem én szartam bele a saját nadrágomba! Ha kellő magabiztossággal és gyakorisággal ismételgeted, bármit el tudsz hitetni önmagaddal, aztán az emberekkel. A sorrend alkalomadtán felcserélhető.
 3. Ne mérd össze a kardodat színvonal alatti ellenfelekkel! Ettől sajnos ők csak felértékelődnek, és kisugárzik rájuk valamennyi a te rangodból is, inkább mondják azt, hogy nem mertél kiállni ellenük. Ki a faszt érdekel.
 4. Nagyon kevesen voltunk, nagyon sokan maradtunk! Garibaldi alig ezer emberrel szállt partra Marsalánál, hogy megkezdje a bulit Itália felszabadításáért. Később, amikor találkozót tartottak az egykori katonák, harmincezer veterán jelentkezett. Vedd nyugodtan természetesnek, hogy a te gyümölcseidet mások fogják learatni helyetted. Te érd be a győzelemmel, igyál valamit, aztán kezdj bele valami újba.
 5. Üresen tegyék le a koporsódat! A halál nem egy program, nem kell fodrászhoz menni miatta, inkább élj fel minden energiát, álmot, esélyt, érzelmet. Vigyázz magadra, hogy sokáig élj, de ne takarékoskodj.
 6. A falusi tejíz, igazából az istállótrágya kipárolgásából származik. Tehát, ne szabadulj meg mindattól, ami benned közönséges, mert nemcsak te nem tudnád elviselni a saját életedet, de mások sem tudnának hozzád nyúlni se szóval, se ujjal. Ízetlen lennél, mint a desztillált víz.
 7. Mindig menetből rohamozz és fogadd a támadásokat! Ne engedd meg a lelkednek azt a luxust, hogy kikapcsolja a veszélytudását. Mindig emlékeztesd magad a bajokra amik rád törhetnek. Az ezzel járó idegi terhelésért kárpótol a készenlét, hogy másokkal ellentétben te azonnal tudsz reagálni.
 8. Két dolog jó hidegen, a pezsgő és a bosszú! Szegény életünknek ez a két fényűzése megkívánja, és meg is érdemli, hogy méltó körülmények között tálaljuk.
 9. Erőnket az mutatja meg a legjobban, hogy mekkora provokációkat tudunk türelemmel elviselni. Had magyarázom meg. K. Miklós, egy fiatal történész 1956 novemberében Angliába disszidált, megérkezésekor lakást, ösztöndíjat, angol állampolgárságot ajánlottak fel neki. Pár hét múlva egy miniszteriális ember megkérdezte tőle, milyen kutatási témával kíván foglalkozni. K. azt felelte:- a brit államrend erkölcsi züllöttségét akarom leleplezni! Mire a tisztviselő udvariasan mosolygott:- Ó milyen kedves téma, sok sikert! Ettől lett és maradt nagy Anglia.
 10. Ha te kidobod a szemetedet a házad elé, ne csodálkozz, ha mások aztán rá is pisálnak! Legalább ebbe az egy hibába ne ess bele. Mindig a magadénál erkölcstelenebb magatartásra kell számítanod, jól gondold meg, mire hatalmazod fel a világot a saját viselkedéseddel.
 11. A hatalom által felkínált kitüntetéseket személyes sértésnek kell venned! Tényleg, ha bánt, amikor nem méltányolnak eléggé, gondolj csak a „kis kedvencek” erkölcsi és szakmai színvonalára, tüstént megvigasztalódsz.
 12. Láttam már hithű zsidót nagy szakáll nélkül is, és nagy szakállat is hithű zsidó nélkül. Ne ugorj bele sablonos járulékos jeleknek, ezek a hülyék számára vannak fenntartva kapaszkodóként a helytelen általánosítások felé. A te felmérő pillantásaid messzebbről induljanak el és mélyebbre hatoljanak.
 13. Nincs annál rosszabb, mint ha már semmi más nem szeretnél lenni, csak az ami voltál. Ha a múltadon kívül sehol nem érzed jól magad, akkor bezárult a kör. Igen, ha a bánat egyszer lyukat vájt a lelkedbe, mindig lesz valami, ami megtöltse, de ez még kevés a legyőzésedhez!
 14. Ha a lehetőségeinkből már kifogytunk, akkor legalább a lehetetlenben meg kell őrizni a hitünket! A reménytelenségnek is vannak előnyös oldalai: felszabadít minket minden merev felelősségtudat alól, képessé válhatunk a csodák felismerésére és megvalósítására.
 15. Annak is örülnöd kell, ha a szarban egy szép cseresznyemagot veszel észre. Ha másért nem, hát azért, mert lehetne ott például valami undorítóbb dolog is.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s