Esküvő szervezés – a mi receptünk szerint

Nagyon sok nö álma, hogy egyszer fehér ruhában, szépen kisminkelve, gyönyörü frizurával álljon és kimondhassa szerelmével együtt a boldogitó igent.Van aki kiharcolja és van akivel az egész varázsütésszerüen megtörténik. Az én férjemröl soha, senki nem gondolta volna, hogy valaha megházasodik és az igazsághoz hozzátartozik, hogy én sem, ugyanis sokszor fejtette ki ellenérveit a témában a közösen átélt 7 évünk alatt és ennyi idö után az ember már nem is foglalkozik ezzel.

Egy hirtelen ötlettöl vezérelve azonban – ès máig nem mondta el, hogy miért változott meg a véleménye – de minden különösebb elöjel nélkül, megkérte a kezemet. 

A házassághoz való hozzáállása pedig olyannyira megváltozott, hogy most a barátaink férfitagjainak csak szorgalmazza a lánykérést és az esküvök “nagykövete” lett. 

Miután megszerveztük a saját esküvönket elég egyedi módon és oly’ sok pozitiv visszajelzést kaptunk, úgy gondoltam, hogy megpróbálok segíteni azoknak, akik most állnak ennek a csodálatos szervezési feladatnak az elején és kérdéseik vannak a témát illetöen.

Elsö és legfontosabb dolog mindenek elött tudatosítani magunkban, hogy ez a MI nagy napunk, rólunk szól és nekünk kell midenben megfelelnie. Ez sok részlet szervezésénél fontos lesz. Ne engedjünk beleszólást senkinek, ragaszkodjunk a saját elképzeléseinkhez, mert csak így lesz ez a nap igazán a miénk.

Mi, az eljegyzés után igen hamar abban a helyzetben találtuk magunkat, hogy jöttek a kérdések: Mikor és hol lesz az esküvö? 

Tudtuk, hogy mi olyan esküvöt szeretnénk, ahol mindenki ott lesz, aki fontos nekünk, igy létszámában igen nagy lesz. 

Én azokat is teljes mértékben megértem, akik pont az ellenkezöjét akarják és egy esküvö árából inkább nyaralni mennek. Tökéletes választás az is, hiszen a pár akarata valósul meg, azonban ez az írás most az esküvöröl és annak szervezéséröl fog szólni.

Tudtuk, hogy jó idöt szeretnénk, igy késö tavaszi és nyári idöpont lenne a legjobb és azt is, hogy a helyszínnek szabadban kell lennie, ugyanis az elsö gondolataink egyike az volt, hogy minden kutyánknak ott kell lennie, hiszen ök a mi családunk és számuk akkor 16-ra rúgott. 

Tehát kezdtük összeszedni azokat a dolgokat, amikről úgy gondoltuk, hogy alapok.

A helyszín kiválasztása nem egyszerü feladat és mivel minden helynek az elsö kérdése a létszám, igy kezdhetjük máris a listát. Család, barátok, kollégák stb… sokszor lesz még átdolgozva és a véglegesnek tünö létszám is 10-20%-al kevesebb lesz majd a végén a visszamondások ès utolsó pillanatos lemondások miatt. Ettöl függetlenül egy körülbelüli létszám legyen a fejünkben az ajánlatkérésekhez. 

A helyszín kiválasztásához legjobb technika a próba. Ugyanis a vendégek pontosan olyan figyelmességet, kiszolgálást, kedvességet fognak átélni a pincérektöl, mint amit a próbán megtapasztalunk. Ha csak egy ebédre beülünk valahova igen könnyen fel fogjuk tudni mérni, hogy a hely mennyire áll a kiszolgálás magaslatán. Ez ugyanis mindennek az alapja lesz. Ahol nincs jó konyha, figyelmes és kedves felszolgálás, ott mit várunk az esküvönk tekintetében? Azon a napon, amikor azt szeretnénk, hogy mindenki remekül érezze magát! Elég sok pénzt kell otthagyni az adott vendéglátó helyen, igy joggal várhatjuk el, hogy a kiszolgálás kifogástalan legyen!

Helyszínre ötleteket adhat az internet, esküvöi magazinok, de a puszta ötletességünk is! Voltunk mi már csodálatos esküvön pincészetben és agyaggalamb lövö területen is! 

Keressünk valami olyat, amihez van egy kis kötödésünk és ezáltal máris személyesebbé válik a helyszín. 

Mi természetközelit szerettünk volna és volt egy olyan álmunk is, hogy lóháton szeretnénk érkezni a ceremóniára, ami kellöen extra ahhoz, hogy nem sok hely akadt, ahol ezt meg tudtuk valósitani. Választásunk a Lázár Lovasparkra esett és tiszta szivböl mondhatjuk, keresve sem találtunk volna ennél nagyszerübb helyet!

Legegyszerübb, ha a kiválasztott helyszinhez legközelebbi önkormányzathoz fordulunk a formalitások lebonyolitásához, ahol viszonylag kötött, de azért módositható szertartást igényelhetünk. 

Van lehetöség egyéni anyakönyvvezetöt is igényelni, melynek megtalálásában a google segitségünkre lesz. Biztosan személyesebbé tudja tenni a nagy napot, ha az általunk megadott támpotok szerint zajlik egy egyedi ceremónia.

Természetesen azt is fontos figyelembe venni, hogy a vendégek nagy része hol lakik, mert sok esetben a szállásra is megoldást kell találni. 

Tény, hogy egy jó vendéglátó hely vagy catering cég nagyon sok gondot levesz a vállunkról. Márpedig ez lesz a nagy feladatunk! Találjuk meg az esküvö minden részének a megbízható és profi felelösét, ugyanis nekünk a helyszinen semmi másra nem szabad koncentrálnunk, csak magunkra! 

Ha megtaláltuk álmaink helyszínét és képzeletünkben már a vendégsereg is ott van, akkor ideje kitüzni a dátumot és jöhet a szervezés!

Megvettem az összes esküvöi magazint. Nem vagyok egy indulatos ember, de miután lapozgattam az egyiket a következö cikkre lettem figyelmes: “van-e barátság válás után?” A magazinom a hálószobából a konyháig repült…

A másik szerint fél évvel az esküvö elött a szervezés szinte minden lépéséröl le vagyok már maradva, az egész romba fog dölni… Ezek a magazinok csak a hisztériát sugározzák, igy ezt is kidobtam és döntöttem: a kezembe veszem az irányítást, mert egyetlen hülye újság sem fog befolyásolni. Ugyanezt éreztem az esküvö kiállitásokkal kapcsolatban is. Nagy iparág ez és nagyon sokan akarnak lehúzni nagyon súlyos pénzösszegekkel, igy esélyt sem adva nekik egyetlen esküvöi kiállitáson sem voltunk. Ami nincs fent az interneten, mint esküvöi szolgáltatás, az nincs is, igy ha valamit akarunk, azt úgyis meg fogjuk találni, de senki ne akarjon semmit ránk eröltetni. Arról nem beszélve, hogy szerettünk volna egyediséget belevinni a miénkbe, ha viszont az ember elmegy egy kiállitásra, ott olyan dolgokat fog találni, ami minden màsodik esküvön van. Igy maradtunk a kreativ és egyedi ötleteinknél. Ötletadónak érdemes lehet elmenni, de nem kell ott azonnal semmiröl döntenünk, hiàba próbàlja mindenki ezt sulykolni belènk. Nem vagyunk lekèsve semmiröl, nekik viszont az az èrdekük, hogy minèl hamarabb lefixàljàk az idöpontjaikat az èvre. Érthetö az az oldal is, de gondolkodjunk higgadtan, ne ott, kivéve persze, ha vissza nem térő árban, különleges szolgáltatást akarunk igénybe venni, amire csak ott és csak akkor van lehetőség.

A helyszín és időpont kitalalálása után nagyon fontos a tematika megválasztása. Vannak akik nem is gondolnak erre, pedig a téma nagyon fontos, mert végigkísér az egész folyamaton, megjelenik már a meghívón, majd a dekoràciótól elkezdve akár a menüsorig felbukkan mindenhol, a köszönő ajàndékról nem is beszélve. A jól megválasztott téma ráadásul időtálló és 10-20 év múlva is mindenki emlékezni fog rá bárhol meglátja. 

A meghívó készítése történhet egyénileg, de reklámstúdió segítségét is igénybe vehetjük. A tematika úgyis megadja a lehetöségeket. Könyörgöm, olvassuk át sokszor, ha bizonytalanok vagyunk, mutassuk meg másnak is, mert helyesírási hibát olvasni meghívón nagyon kellemetlen. Különösen fontos a dátum és idöpontok helyesírásának ismerete. Egy ilyen helyzetben az ember nem engedhet meg magának hibát.

Legyenek benne a pontos idöpontok, a helyszín és valójában minél több információt adunk meg elöre, annál kevesebb kérdésre kell majd válaszolnunk.

Jó ha feltüntetjük a nászajándékról az elképzelésünket, mert ez egy kényes pont mindenkinek. A pohár- és edénykészlet idején már túlvagyunk, így ha nem akarunk ilyeneket kapni, akkor érdemes egy kis iránymutatást adni. 

Legyen a meghívón elérhetöség is, ahol visszajelezhetnek nekünk a meghívottak. 

A meghívó átadása hagyományosan személyesen szokás, de felgyorsult világunkban ez már korántsem követelmény, igy a postai megoldás is tökéletes.

Következö dolog, amit senki nem hisz el elöre, de mindenki megtapasztalja utána: az esküvö, amit fél vagy akár 1 évig szervezünk, azon a nagy napon egy pillanat alatt fog lezajlani.

Igy a véleményem ès tapasztalatom az, hogy mindenek elött a legfontosabb találni egy jó videòst. Rég kiment a divatból a 8 órás vágatlan esküvöi video, amit soha, senki nem néz vissza. Manapság a video célja, hogy 5-8 percben a lényeget összeszedve visszaadják az esküvön átélt hangulatot. Ilyen hosszúságot mindenki szívesen visszanéz és pontosan azt a célt szolgálja, amiröl egy esküvöi videonak szólnia kell. 🙂

A fotós szerepe ismét megkérdöjelezhetetlen. Ez is egy olyan szolgáltatás, amit nem bízhatunk egy családtagra a tömegböl (hacsak az illetö nem professzionális fotòs). 🙂 Egy életen át (ideális esetben), ezeket fogjuk mutogatni és ezek válnak emlékké.

A dekoráció csak a fantáziánkon, kreativitásunkon múlik. Itt egy jó helyszín választàssal sokat spórolhatunk, mert önmagában szép a hely. Tavaszi-nyári időszakban a virágok választéka is sokkal nagyobb. Reklámstúdió, dekoratőr segítségét igénybe vehetjük, de sokszor a helyszín is kínál lehetőségeket.

A menü kiválasztása fontos lépés és alapos átgondolást igényel. Szokás vendégváró falatokat igénybe venni (pogácsa, mini szendvicsek), mert az első pár pohàr alkoholt is fel kell szívnia valaminek. 🙂 Leves és főételek választásánál próbáljunk a közízlésre hagyatkozni és csak akkor legyenek ‘extrák’, ha lesz mellettük ‘átlagos’ is, mert nem mindenki bevállalós ételek tekintetében, sőt, többen nem, mint igen! Nagyon érdemes hallgatni a vendéglátóhely tapasztalataira, mert náluk jobban úgysem ismeri senki a vendégek ízlését (jó esetben!). 

Édességek választásánál ne feledjük, hogy a menyasszonyi torta is jön majd 1-2 óra múlva, úgyhogy csínján bánjunk ezekkel az édes falatokkal. Mi remek ötletet kaptunk a cukrászdától, akik a tortánkat készítették, ugyanis a sok emeletes torták bár csodálatosak, de a 3. szelet után már nem lehet szépen tálalni őket. Nekünk mini tortácskákat készítettek, melyek mind-mind egy személyes adagok voltak és osztatlan sikert arattak!

Fontos az italok kiválasztása is. A helyszin adhat olyan csomagot, melyben kinàlnak alkoholt is, de megegyezès kérdése, mert vihetünk mi is. A lényeg, aminél cikibb szerintem nem sok van, hogy jó minöségü italok legyenek, mert egy gagyitól szinte mindenki nagyon másnapos vagy még aznapos lesz és nem vet túl jó fényt ránk, ha “szarral” itattuk a násznépet. 

Rendkívül fontos egy megfelelö ceremónia mestert találni, mert gyakorlatilag ö viszi vègig az egèsz napot. Kell, hogy figyelmet parancsoló fellépèse ès kisugàrzàsa legyen, mert enélkül senki nem fog figyelni rá. Muszáj, hogy ezt a feladatot egy profi ember vállalja el, akinek van is ebben a müfajban tapasztalata. Az ö dolga az, hogy a násznépet mindig tájékoztassa a soron következö dolgokròl és az esetleges fennakadások, várakozások idejét úgy elüsse, hogy a vendégeknek mindez fel se tünjön. Az egyik legfontosabb feladat az övé ès mivel tènyleg sok múlik rajta, hiába jön baráti ajánlat, aki szivesen szerepel, ez nem a legmegfelelöbb alkalom arra, hogy kipróbálja magát. Nem bizhatjuk a vèletlenre és ne sajnáljuk erre a pénzt, mert utólag èrtjük csak meg igazán, hogy a szerepe mennyire fontos.

Szintèn kulcsfontosságú a zene. A megfelelö zene kiválasztása nem egyszerü és felmerül a kérdés, hogy élözene vagy DJ legyen. Természetesen megvan az élözene hangulata, de megintcsak hatalmas rèsze az esküvönek a tánc és ahhoz, hogy a társaságnak megfelelö zene szóljon egèsz este alatt, megállás nélkül (!!!!!!) ahhoz mindenképpen DJ irányában kell gondolkodnunk. Sajnos a legtöbb zenekar ha elkezd játszani, akkor ahogy megy az este, egyre több a szünet és egyre kevesebb a zene, ráadásul megvan a saját repertoàrjuk ès az attòl való minden elrugaszkodás macerás. Egy Dj ennél sokkal könnyebb helyzetben van, mert ha van internet, akkor gyakorlatilag a világ összes zenéje elérhetö. Egy jó Dj nem magának játszik, hanem figyeli a násznépet, látja, hogy melyik zenei stilusban érzik jól magukat és ennek megfelelöen tudja folyamatosan változtatni a számokat. 

Természetesen nem szeretném leirni a zenekarokat, félreértès ne essék, én inkább azokat az èrveket irom, amiket mi is mérlegeltünk és végül a választásunk jónak bizonyult, igy szivböl tudom ajánlani.

Menyasszonytánc, játékok mind saját preferenciák. Nálunk is be volt készitve egy-két játék arra az esetre, ha “leülne” a buli, de végül egyikre sem került sor. 

Köszönöajándékot is szoktak adni az esküvökön és ez megint egy olyan pont, ahol visszatérhet a kitalált tematika, motívumunk. 

Mi úgy gondoltuk, hogy olyan ajándékot szeretnénk adni, ami szép emlék és személyes. A bevált szokás az, hogy az esküvöi képekböl hónapok múlva kapnak a családtagok, vendégek, barátok… azaz vagy kapnak, vagy nem… mert amikor már mindennek vége, nehezebb szétosztogatni öket. Ekkor gondoltunk egy nagyot, hogy a digitális korban talán az is megoldható, hogy már az esküvönkön megkapja mindenki a közös képet velünk. Igy a ceremónia utáni közös fotózás képei a helyszínen ki is lettek nyomtatva és az elöre legyártatott, nevünkkel, dátummal, tematikánkkal ellátott képkeretekbe lettek helyezve és ezeket tudtuk átadni vacsora közben a vendégeknek, nem kis meglepetésükre! Igy mindenki egy személyes emléket vihetett haza az esküvönkröl és nekünk is igazán szivmelengetö, hogy azóta is hány háztartásban látjuk fö helyre kirakva. 

A ruha: nagy-nagy üzlet! Tán az egyik legnagyobb. Legjobb kereskedö, aki el is adja a ruhát, igy az egész hátralevö életünkben ott fog lógni a szekrényben úgy, hogy soha nem vesszük fel többet. 

Bérlés esetén egy parányival jobb csak a helyzet, függetlenül attól, hogy számomra kiakasztóan futószalagszerü a bérlösök boltja (tisztelet a kivételnek, melyhez nekem mondjuk nem volt szerencsém, de remélem, hogy létezik!) és az ember egy porszemnek érzi csak magát egy olyan gépezetben, ahol csak röpködnek a számok 100.000-töl felfelé. “Azonnal foglalj, mert lefoglalják, rögtön dönts, ne menj máshova, most vagy soha, nem lesz ruhád stb stb.” A tapasztalatom az, hogy sokszor az ember hiába nézeget elöre fazonokat, élöben másokat fog próbálni úgyis. Viszont kardinális dolog szerintem, hogy az ember ismerje a saját alakját és adottságait, vigyen magával megfelelö kritikust és ne eröltessen magára olyan ruhát, ami nem való az alakjára. A ruha hiába szép, semmit nem fog eltakarni, söt! Mindent (!!!!) kihangsúlyoz. A ruha fazon, szín teljesen ízlés kérdése és valahogy az ember meg is érzi azt, amikor rákerül a tökéletes. Valahogy mintha megelevenedne a ruha, életre kelne. Én ezt éreztem, amikor megtaláltam szívem vágyát egy púderszínü, csipkés, sellö fazonú ruhában. Igazán királylányos, de nagyon kényelmes volt. 

Menyasszonyi ruhát varratni is lehet, nekem sajnos ehhez nem volt megfelelö varrónö kapcsolatom és az igazat megvallva akivel beszéltem, azt mondta, hogy ezek annyira speciális anyagok, hogy nagyon nagy munka megvarrni öket és nagyon sok anyag, ráadásul egy teljesen külön szakirány, igy végeredményben nem sokat spórolnék vele. Nem bántam meg a döntésemet.

Nincs menyasszony koszorúslányok nélkül. Jól tud kinézni, ha egy ugyanolyan színü és fazonú ruhákat hordó koszorúslány csapat fogja közre a menyasszonyt. Viszont továbbgondolva, én senkitöl sem vártam el, hogy annak a pár fotónak az erejéig nagy költekezésekbe bocsátkozzon, igy én ezt a témát rábiztam a lányokra. Amiben jól érzik magukat. 

Ne feledkezzünk meg a férfiakról sem, hiszen ez a nap legalább annyira szól róluk, mint rólunk. Nekik nehezebb különleges öltönyt találni, de ma már ez is kivitelezhetö. A cél itt azért az, hogy passzoljon a menyasszonyi ruhához ès a két öltözet egészitse ki egymást. Több száz fotó fog készülni, amin a két ruha együtt lesz látható, igy ne legyen éles kontraszt közöttük.

Ne felejtsünk gondoskodni köszönöajándékról a szülöknek és nagyszülöknek, amit a ceremónia alatt szokás átadni. A ceremóniát is kiegészithetik népi szokások, újabb divatirányzatok, jelképes játékok, melyek az összetartozást hivatottak kifejezni. Galambröptetèstöl színes homok öntésen át ezer féle lehetöség adódik, de megintcsak gondoljunk a tematikára, hogy ahhoz valami itt illeszthetö-e. A mi esküvönk tematikája a pillangó volt és ennél a résznél 50 pillangót eresztettünk szabadjára. 

Bármit is találunk ki, ne feledjük, minden megoldható. Minél több egyedi, “elvetemült” ötletünk van, annál emlékezetesebb, személyesebb lesz az egész. Ez a mi nagy napunk, a mi boldogságunk és abszolút rólunk kell szólnia. Ha ez teljesülni tud, akkor minden csodás lesz. 

Bármilyen akadály és nehézség jön képbe, ne pánikoljunk, mindent meg tudunk oldani és a sok szolgáltatónak is azért fizetünk, hogy ezt tegye. Hiszti kizárva! Ha ez teljesül, akkor minden nagyszerű lesz.

@CASSIOPEIA

  

   

      

    
    
    
    
   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s