Halloween

Nálunk, Magyarországon inkább divatja, mint hagyománya van  Halloween  ünnepének, de ott a messzi északon, ahol én idén „ünneplem” (nem) már igazi kultusza van. Ez az eredetileg angolszász ünnep jóval több pár fekete macskánál, töklámpásnál, boszorkányjelmeznél és cukorsokktól rohangáló beöltözött kiskölköknél.

A Halloween október 31. éjszakáján kerül megünneplésre, és az alapjait ősi kelta hagyományok adták, ugyanis a pogány keltáknak volt egy ünnepe ami a boszorkányokról, démonokról, kísértetekről szólt, Samhain néven emlegették, és a kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach kultuszából eredt, méghozzá október harmincegyedikén.  Ehhez kapcsolódott a május elsejei Beltane ünnep, amely az esztendő napos felének eljövetelét ünnepelte, és még emberáldozatokat is mutattak be, hiszen csak ennyire voltak jófejek a druidák, Isten bocsássa meg nekik a sok jó szokásukat.

Úgy hitték ugyanis, hogy ezen az éjszakán az elmúlt évben meghaltak lelkei elvándorolnak a holtak birodalmába, és azért, hogy ne zavarják az élőket, ételt tettek ki nekik és állatokat áldoztak (mondom, jófejek na). Ugyanekkor a gonosz lelkek is megjelentek állatbőrbe bújva, ezért a kelta papok egy hegytetőn, a szent tölgyfa alatt gyülekeztek, táncoltak és tüzet gyújtottak, majd reggel minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy elűzhessék velük a gonosz szellemeket.

Rengeteg egyéb kultúrának, például a rómaiaknak is voltak ezen a napon ünnepeik, szinte mindig azzal összefüggésben, hogy október végével elérkezik az évnek a „sötét”, hosszú éjszakákkal tarkított időszaka, és ez az időszak a szellemekkel, boszorkánysággal, mágiával van összeköttetésben. Valamelyest a rómaiak is átvették a kelta pogány ünnep némely elemét, és furcsa hibridet hoztak létre a saját ekkortájt lévő ünnepeikkel, hiszen hódításaik során olyan területekre is eljutottak ahol a kelták integrálódtak a római birodalomba (amikor elfoglalták a Brit sziget jelentős részét, teszemazt)

Azért az egyházat sem kell félteni, mert annak idején az őskereszténységet a pogány szokásokhoz igazították, az ősi szokások betiltása helyett. Így vált a kelta halottkultusz, és téli napforduló a keresztények körében mindenszentek ünnepévé (Omnium Sanctorum) november elsején, másodikán pedig a halottainkról emlékezünk meg, halottak napja alkalmából.

Szent Patrik pedig addig keverte a sza… izé, feketekávét amíg az 5. század második felében létrejött Írországban a kelta pogányság és a kereszténység keveréke, a Culdee-i Kelta Kereszténység, és egészen addig  jól működött az ősi druida hit az új tanításokkal, amíg a kedves angol hódítók meg nem semmisítették inkább. Na de mindettől függetlenül Írországban az Október 31-i este az All Hallow’s Eve nevet kapta, ez már ismerősen cseng igaz-e?

Ami még szintén ismerősen hangzik, és Ír találmány, a Jack O’Lantern, magyarul Lámpás Jack de inkább ne, mert úgy hülyén cseng.  A legenda szerint élt egyszer egy Jack O’Lantern nevű részeges kovács, akihez odament az ördög és elhívta a pokolba, de mivel még az Ördög is udvarias, ezért felajánlotta, hogy előtte igyanak meg valamit. Azonban Jack nem akart vele tartani, ezért azt találta ki, hogy előtte menjen fel az almafájára és válasszon róla egy almát magának. Amíg az ördög fent volt a fán, Jack rajzolt egy keresztet a fára, így az ördög nem mert lejönni. Végül addig egyezkedtek egymással, hogy az ördög megígérte, ha lejöhet a fáról, akkor gondoskodik róla, hogy Jack, aki nem volt éppen egy jó ember, ne kerülhessen a pokolba. Jack belement a dologba, és ahogy az ördög lemászott a fáról, el is tűnt. Azonban egy napon, amikor Jack meghalt, lelke a menny és pokol között maradt, mivel a mennybe nem engedték be, a pokolba meg megígérte az ördög, hogy nem kerül, plusz így ugye rendesen ki is baszott vele. Jack arra kérte az ördögöt, legalább egy kis fényt had kapjon, hogy megtalálja az utat az élők világába. Az ördög végül megszánta, és a pokol alatt lobogó tűz parazsából egy kis darabot adott neki, amit Jack egy cukorrépa belsejébe tett, lámpás gyanánt, és lelke azóta is ennél a fénynél keresi megnyugvását. Na ezt a hagyományt váltotta fel az amerikai sütőtök, ami sokkal látványosabb, és örök jelképe maradt az ünnepnek, szerte a világon.

Szintén Amerikából eredő szokás a „csokit vagy csalunk” játék (Trick or treat). Halloween éjjelén gyerekek kopognak be a házakba és ezzel a felszólítással gyűjtenek maguknak édességet. Nagyjából olyan szintű mulatság, mint nálunk a betlehemezéskor elhangzó „ha nem adnak szalonnát, kifúrom a gerendát!” játék. Ügyes trükk!

“When witches go riding and black cats are seen,
the moon laughs and whispers, ’tis near Halloween.”

Kellemes Ünnepeket!

@MRS.CICZKY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s