Hullócsillagszórda

Augusztus 11-én, azaz ma éjjel, hajnali egy és három óra magasságában lesz az a fajta hullócsillag eső, ami csak 16 évente történik, a szokásos mennyiségnek ugyanis háromszorosa lesz látható. Ez szám szerint nagyjából 300 hullócsillagot jelent, a megszokott 100-120-hoz képest.

Na de, amikor az összes szomszéd csendben ül az udvarán és csak a Kőbányai szisszenései törik meg a csillaghullásos éjszakát, akkor kivételes alkalom van arra, hogy legalább egy kicsit elkezdjük kivívni a közösség áhítattal vegyes tiszteletét. Hogyan? Nagyon egyszerű, kezdjünk el nekik mesélni például ilyeneket:

  • A Perseidák (Te „perszeidák”-nak ejtsd!!!!) az a meteorraj, ami miatt minden augusztusban bámuljuk az eget, hiszen gyönyörű, sűrű hullást és fényes meteorokat produkál. Sokszor nevezik Szent Lőrinc könnyeinek is. Első megfigyelések már Kr. U. 36-ból származnak, köszönhetően a Kínai csillagászoknak. Később, a 8. és 9. században már a Japán és Koreai csillagászok is megfigyelték, azonban a 12. században már csak néhol tesznek említést róla. Újkori felfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben, Brüsszelben írt arról, hogy az augusztusban látható meteorraj a Perseus csillagkép felől figyelhető meg. Innen ered a Perseidák elnevezés is. A Perseidák szülőégiteste a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös, ezt G.V. Schiaparelli számításai bizonyították be. Maximuma augusztus 12-13-án észlelhető, naptárszámítástól függően, ezért nevezzük augusztust a csillaghullás hónapjának. A raj nagyon sok pici porszemcséből áll, ezeket látjuk a földi légkörben felhevülni és elégni, mivel, nem éppen lassan szállingóznak, hanem e helyett rohadt gyorsan, így láthatjuk a tipikus „csíkot” amit húznak maguk után. Szerencsére nem érik el a földfelszínt. Legalkalmasabb az éjféltől hajnalig tartó időszak a megfigyelésükre, de a Lakihegy Rádióban is bemondják mikor figyeljünk, érdemes hát résen lenni.  Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron akkor kisebb a meteorok száma, ugyanakkor hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Ilyenkor 21-23 óra között érdemes az eget kémlelni.  Ja és hogy miért más az idei hullócsillag nézegetés. Azért mert a Kométa égitest közelebb van most a naphoz, és ilyenkor az üstökös porfelhőinek csíkjai sűrűbbek. Na és most a Föld egyszerre három ilyen csíkon fog áthaladni, ezek 1862-ben, 1737-ben és 1479-ben alakultak ki. A következő ilyen alkalom 2028-ban lesz.

Én ezek után majd valahogy így fogom zárni a beszámolómat

„De hát ezt nyilván Ti is tudtátok”

@MRS.CICZKY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s