Gepárd farmon jártunk

A ‘The Dell Cheetah Farm’ egy Gepárd Tenyésztő központ, mely 2001-ben alapult Dél-Afrikában. Eredeti célja a gepárdok bemutatása, ugyanis a világ gepárd populációja az elmúlt 100 évben 200.000-ről 6000-re esett vissza. Ennélfogva a gepárd veszélyeztett állat lett és az itt dolgozók életcélja, hogy felhívják a látogatók figyelmét ennek a csodálatos ragadozónak a védelmére.

A tulajdonosok vettek egy gepárdot és pár év múlva úgy gondolták, hogy legyen egy társa is, így hamarosan megérkezett a második is. A gepárd lányok azonban nagyon válogatósak, sok esetben, ha 20 hímet visznek hozzá párzási időszakban, akkor sem kell neki egyik sem. A természetben ráadásul 4-7 év az élettartamuk, így egy nőstény legtöbbször csak egyszer hoz világra kölyköt élete során.

A felnőtt gepárd teljes mértékben a lábaira van utalva egész életében, így ha megsérül, esélye sem lesz vadászni és ha 2-3 napon belül nem eszik friss húst, meghal. A leopárd, hiéna, oroszlán mind elbánnak vele, ha összecsapásra kerül a sor, így a gepárd inkább elmenekül. Ha elkap egy állatot és feltűnik egy másik ragadozó, azonnal átadja a zsákmányt, nem védi meg. Ha viszont lehetősége van, akkor mindenét megeszi az elejtett vadnak, nem válogat. Nem teheti meg.

A kölykök is nagy veszélyben vannak, ha ragadozó közeleg. Az egyetlen fegyverük a színük, ugyanis olyan sötét színnel és csíkozással születnek, mint amilyenek a borzok. A nagyobb ragadozók pedig utálják a borzokat, így ha a ragadozó bedől a természet csapdájának, akkor a kis gepárd megmenekül. De sajnos manapság a kölyök gepárdok 90%-a nem éri meg a 9 hónapos kort!!!!!!!!! A természetben…

Ezért egyre több központ létesül, mely szeretné megmenteni ezeket a rendkívüli sprintereket, akik 5 mp alatt 100 km/h sebességgel képesek futni. Igaz, nem hosszú távon, de a gyorsulási sebességük miatt ők a világ leggyorsabb állatai.

A Dell Gepárd központ célja az elmúlt években a kis gepárdok felnevelése és természetbe való visszahelyezése volt. Azonban… sajnos beigazolódott, hogy ez nem megy. Hiába nevelnek fel mesterségesen, cumisüvegből minden kis gepárdot, melyek kb. 25 dkg-al születnek és beleférnek egy strucc tojásba… a probléma azzal van, hogy nem tudják megtanítani őket vadászni. A természetben ugyanis 2 évig az anyjukkal élnek és ezalatt a 2 év alatt a mama megtanítja őket mindenre. Azonban törvény tiltja, hogy egy zárt kifutóba élő állatot tegyenek a gepárd számára, mert így nincs meg a fair play, a másik állatnak ugyanis esélye sincs elmenekülni.. illetve az egész balesetveszélyes mindkét állat számára, ugyanis a kerítésbe bármelyik beleakadhat, belefuthat, kitörheti a nyakát, labát, akármit. Így az egyetlen etetési lehetőség a halott állat, jelen esetben csirke. Egy gepárd napi 3 kg húst eszik, mindezt megkapja halott, nyers csirke formájában. Tehát, az a gepárd, aki mondjuk 2 éves korában innen kikerül, vissza a természetbe, egyszerűen nem tudja előteremteni magának a napi betevőt és pár nap éhezés után annyira legyengül, hogy el is pusztul.

A Dell Gepárd központ a sok munka és erőfeszítés ellenére megbukott projekt után új célt tűzött ki miután örömmel konstatálták, hogy az egyik cumisüvegen nevelkedett gepárd nem egyszer elkapott galambot, nyulat, akik betévedtek a kifutójába. Gondoltak egy nagyot és kihelyezték Shakirát, ezt az erős vadász ösztönökkel rendelkező gepárd lányt egy olyan vadasparkba (game reserve, melyekkel telis-tele van Afrika), ami már kellően nagy volt ahhoz, hogy a préda állatok elmenekülhessenek a gepárd elől, azaz ahol a fair-play küzdelem megvalósulhatott, de elég kicsi ahhoz, hogy Shakira el tudjon ejteni valamit. A park tele van nyulakkal, impalákkal és Shakira eredményesen vadászik már, ráadásul nincs a parkban olyan állat, nagyobb ragadozó, aki megtámadná őt.
A Dell Gepárd központ izgatottan várja, hogy Shakira tüzeljen, mert ha sikerül vemhesülnie, akkor ebben a rezervátumban nevelheti majd kölykeit, akiknek így ideálisak lesznek a feltételek ahhoz, hogy megtanuljanak vadászni. Lassan, sok áldozatos munkával így talán sikerül megmenteni ezt a ragadozót.

A sok ismeret után személyesen is bemehettünk egy gepárdhoz, akit megsimogathattunk és megcsodálhattunk, mert mikor megunta, akkor egyszerűen felállt és tovább ment, majd ott leült. A mérete itt mutatkozott csak meg igazán. Jóval nagyobbak életben, mint amekkorának tűnnek fotókon.

Ezután 2 kis 7 hónapos kölyökhöz mehettünk be, akik már parancsra tudnak ülni és feküdni is, ugyanis a park a saját kölykeit, nevelt ifjoncait elküldi a világ megbízható, ellenőrzött parkjaiba génfrissítés és oktatási célból. Ezért a gepárdokhoz kiképzők járnak, akik megtanítják őket pórázon járni és néhány alapvető engedelmességi feladatot is elsajátíttatnak velük.

Láttunk még szerválokat és karakálokat, akik befogadott állatok. Kölyökként találták őket különböző családok, elkezdték otthon nevelni őket, de mindenki ugyanarra a megállapításra jutott: ezek nem házicicák, soha nem lesznek kezes bárányok, nagy területre van szükségük és nagyon élesek a karmaik, hegyesek a fogaik. Egyszóval, a vadállat nem játék. Itt kötöttek ők ki és itt mindent megkapnak, amire szükségük van.

Gyakorlatilag a gepárd az egyetlen nagymacska, mely szocializálható és élete végéig társként tartható, mert következetes nevelés mellett nem kell félni attól, hogy egyszer rátámad a gazdájára, ellentétben az oroszlánnal, hiénával, tigrissel stb. Nem véletlen, hogy sok gazag arab tart otthon gepárdot háziállatként.

Nagy élmény volt  ilyen közeli kapcsolatba kerülni velük.
Imádjuk az állatokat és mivel a mi körülményeink nem megfelelőek egy gepárd számára, így egy bengáli macska csodálatában élhetjük ki a vadállat mániánkat.

@CASSIOPEIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s