A körömrágásról szakszerűen

A körömrágás sokaknak ismeretlen probléma, a legtöbben el sem tudják képzelni, miért is tehetné ezt valaki magával, pláne felnőttkorban.  Jómagam még gyerekkoromban estem bele ebbe a csapdába, és felnőtt fejjel a mai napig küzdök vele, szégyen ide vagy oda. Én sosem néztem le ezt a problémát, nehéz elképzelni azoknak, akik nem szenvednek semmilyen kényszercselekvéstől, azt, hogy ez mekkora önuralmat igényel, és legfőképpen azt, hogy az esetek 99%-ban nem is vagyok tudatomnál, amikor csinálom, csak ha valaki rám szól, akkor ébredek rá, hogy már megint mit tettem.

Sosem hittem leszokásnál az akaraterő módszerben, a legtöbb olyan helyzetben, amikor valamiről le kell szoknunk, vagy csak egyszerűen valamiért muszáj abbahagynunk, már a puszta gondolat olyan stresszt vált ki, hogy mindenki a pótcselekvéséhez nyúl. Éppen ezért mindig azt próbálom körüljárni, hogy hogyan szabadulhatnék meg a rossz szokásaimtól úgy, hogy azt ne akarnom kelljen, hanem a végén a legnagyobb boldogsággal gondoljak arra, hogy, jaj de jó, hogy nekem ezt már nem kell többet csinálnom! Éppen ezért először fontos megértenünk, egyáltalán miért kezdtük el valaha a rossz szokásunkat. Én a körömrágáson sosem filozofáltam különösebben, felnőtt voltam már, amikor pár cikk a kezembe került, és egyáltalán felmerült bennem a gondolat, hogy ez nagyobb cipelni való az én életemben, mint ahogyan azt gondoltam.

Mondani sem kell talán, hogy a körömrágás kevés kivételtől eltekintve, a legtöbb embernél a stresszes, szorongós helyzetekben, mélyen a nem túl rózsás gondolatainkban való elmélyüléskor kezdődik.

Evolúciós szempontból a körömnek fontos funkciója van, úgymint támadás és védekezés. Anyanyelvünkben is megfigyelhető rengeteg ide vonatkozó mondás „körme szakadtig küzd valamiért” „körmére égett a munka” „megmutatja az oroszlánkörmeit” „kikaparná a szemét” foggal-körömmel ragaszkodik”. Na mármost abban megállapodhatunk, hogy ugyan valóban szívesen lekarmolnánk a főnökünk arcát néha, mégis inkább egy némi undorral elkevert kényszermosollyal végighallgatjuk a mondandóját, majd vagy elmegyünk és az elfojtott indulatok és szorongások miatt csendben tövig rágjuk a körmünket (vagy iszunk, rágyújtunk, nyilván sok más rossz szokás létezik még a földön, csak az most minket egyelőre nem izgat) vagy azok akik jól csinálják, szépen engedik, hogy ugyan ne a főnökük előtt, de végigmenjen rajtuk a harag, és amikor lecsillapodik el is felejtik és végzik tovább a napi teendőjüket.

A szorongós típusokban ezek szépen lassan felhalmozódnak, sosem adják ki a dühüket, sosem mondják meg amit szeretnének, és így kerül elfojtás alá akár évtizedekig minden probléma, és a gyermekkori körömrágás átcsúszik a felnőttkoriba, és nem ritka amikor valaki 40,50 éves korában is így vezeti le a stresszt, azaz lerágja az evolúciós fegyverét. Mégpedig azért rágja le, mert fél attól, hogy ha megvédi magát, ha kimondja, amit szeretne, ha merné irányítani a helyzetet, amibe került, ha elengedné a szorongásait és megengedné magának ő is azt, amit a vele szemben gyakorlók, akkor esetleg többé nem szeretnék, kiközösítenék, rossz véleménnyel lennének róla.  Ez rendkívül gyerekes is, hiszen nem tudunk többé visszamenni abba az életszakaszba, amikor mások döntöttek helyettünk és mások oldották meg a problémáinkat. Vagy legalábbis, a cél az, hogy ezt a végtelenül szomorú eshetőséget elkerüljük, és véletlenül se kerüljünk felnőttként ilyen helyzetbe.

Közhelyesnek tűnhet, de a körömrágás tudatalatti okai ezek, azonban mindenkinek magának kell szembe néznie a démonaival, és a legbelső kényszert feloldania, akár szakember segítségével, akár az ide vonatkozó szakirodalommal, akár egy önismereti utazással.

Azonban a körömrágás fizikai tüneteit nagyon egyszerűen lehet kezelni. Ha a helyzet nem annyira vészes még, hogy orvosi kezelésre legyen szükségünk, akkor néhány egyszerű megoldással újra rendbe hozhatjuk körmeinket. (Most azok is füleljenek, akiknek egyszerűen csak rossz minőségű a körme és extra ápolásra van szüksége) Egyéntől függően hosszabb, rövidebb idő alatt rendbe fog jönni a kezünk, de a tapasztalat az, hogy pár hónapnyi komoly odafigyelésre és gondozásra minimum szükség van. Ha nem vagyunk jártasak a témában, vagy egyszerűen nincs időnk vagy kedvünk otthon foglalkozni vele, akkor az a legjobb, ha felkeresünk egy megbízható manikűröst, akit az első pár hónapban akár hetente, kéthetente meglátogatunk. Sokat segíthet, ha mindig hordunk magunknál egy ollót és egy körömreszelőt, hogy ha igazítani kellene, véletlenül se a fogainkkal kezdjük el.

Ha van kedvünk otthon foglalkozni a dologgal, akkor az első lépés egy alapos otthoni manikűr. Nem baj, hogy tövig le kell reszelni a körmünket, a lényeg, hogy semmilyen éles, ingerlésre okot adó rész ne maradjon, minden recés szélt el kell simítani. Az otthoni készlet általában körömreszelőből (akár gyémántporos, akár papír, akár üveg reszelő) bőr illetve körömvágó ollóból, bőrfeltoló-kaparóból áll, ezekhez be lehet még szerezni finommattító buffert és csodafény polír blokkot is. A manikűrt érdemes kiegészíteni valamilyen körömágy ápoló olajjal, illetve körömerősítő lakkal, és/vagy olyan keserű körömlakkal, aminek az íze nyállal aktiválódik, és azonnal észhez térítene, ha rossz helyen járna a kezünk.  Amiket magam is használok és nagyon beváltak

  • Stop ’n’ Grow keserű, körömerősítő ecsetelő (nálunk már nem kapható, de Amazonról beszerezhető 7,5ml 10$ körül mozog)
  • Essence Studio Nails Ultra Strong Körömerősítő Lakk (8ml 749Ft. drogériákban, hiperekben beszerezhető. Formaldehidet tartalmaz, ezért maximum három hétig használható, és addig is minden harmadik napon szünetet kell tartani)
  • Daum-Exol körömecsetelő (Patikákban kapható, 1500Ft körül mozog az ára, 10 ml. Paprika kivonatot tartalmaz, gyerekeknél is alkalmazható, nem csak a körömre, de az ujjbegyre is felvihető)
  • Lemony Flutter multipuhító vaj-Lush (2690Ft./50g, Lush boltokban illetve webshopban megtalálható)

Ha már egy kicsit sikerült megnöveszteni a körmöt, és a körömágy is rendeződni látszik, érdemes kipróbálni a japán manikűrt. Én nagyon szeretem, a készlet egy tégely köröm pasztából, egy tégely porból, két polírtömbből, egy adagoló kanálból, három kétoldalú reszelőből és egy törlőkendőből áll. Sokakat elriaszt a borsos ára, de érdemes figyelembe venni, hogy gyakorlatilag egy életre elegendő adagot kapunk ennyi pénzért. A Japán manikűrt mintegy négyszáz évvel ezelőtt az arisztokrata hölgyek alkalmazták előszeretettel. A császár udvarhölgyei, illetve a kiszolgáló személyzet is kifogástalan körmöket viselt, így a napi öltözék, smink és hajviselet mellett a körmök állapotára is rendkívül odafigyeltek. A körmök állapota mindig elárulta a tulajdonosa társadalmi és anyagi helyzetét – igazából ez manapság sincs másként. Fő alkotóeleme a méhviasz, semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaz. Pár hetente (köröm növekedésétől függően) érdemes elvégezni, a körmöt erősíti, ápolja, extra magas fényt kölcsönöz neki, ami nem kopik le a kezelések között, hiszen nem a felületére kerül a hatóanyag, hanem beépül a körömbe, és visszaadja a körmök egészséges rózsaszín színét. Otthon is nagyon egyszerű elvégezni, pár trükköt kell csak figyelembe venni, de az interneten megtalálható a teljes oktató videó, vagy eleinte akár el is látogathatunk egy szalonba ahol végeznek ilyen szolgáltatást.

Amivel gyorsítani tudjuk a köröm növekedését és erősítését, az a rendszeres körömkefe használat, körömerősítő vitaminok szedése, vegyszerek használata közben gumikesztyű viselés, és napi krémezés. Hetente egy két alkalommal melegíthetünk egy tálban olívaolajat és beletehetjük az ujjbegyeinket 10-15 percre, nemcsak kellemes otthoni SPA gyakorlat, de rendkívül hasznos is. Mivel a köröm jó esetben gyorsan nő, és hamar szemmel látható a változás, ezért már pár nap után olyan sikerélményeket lehet elérni, amik tovább motiválnak a rossz szokás elhagyásában. Azonban érdemes magunkkal is jó viszonyba kerülni, mert akár pár hónap után is egy nagyobb szorongás kiválthatja a kényszeres körömrágást, és kezdhetünk mindent előröl, amennyiben nem tanuljuk meg máshogyan levezetni a feszültséget (a vodka sem lesz jobb megoldás, még mielőtt…)

MRS.CZICKY

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s