A marketing csapdája, azaz válj tudatos vásárlóvá

Az intelligens mosóporok, okos telefonok világában elveszni egy pillanat műve. Olyan korban élünk, amikor a tudomány és technika gyorsabban fejlődik, mint ahogy azt mi, normál földi halandók követni tudnánk. Könnyen találjuk magunkat olyan beszélgetések gyűrűjében, hogy hirtelen megszólalni sem tudunk a sok ismeretlen kifejezés és új tárgyi eszköz hallatán.

Amikor pedig vásárlásra kerül a sor, csak állunk döbbenten a 30-40 féle turmixgép, vagy 25 féle mosogatógép, több száz telefontípus, 10 az 1-ben arckrém, glutén-, E- és egyéb mentes étel választék láttán. Legtöbb esetben fogalmunk sincs, hogy melyikhez nyúljunk, melyiket válasszuk és végképp azt, hogy miért.

Eljátsszuk ezt mi is minden évben, amikor egy újabb háztartási eszköz érik meg a cserére. Természetesen ezen sem lepődünk meg, hiszen a mai fogyasztói társadalomban a gyártók nem hosszú távra terveznek… Eljön az idő tehát arra, hogy lecseréljük például a mosogatógépet. Döbbenten látjuk, hogy a lehetőségek száma óriási, az árak nagyon különbözőek és a szolgáltatások is sok újdonságot tartogathatnak. Bejárjuk az ismertebb elektronikai áruházakat amennyiben időnk engedi, beszélünk a többé-kevésbé szakképzett eladókkal  majd végelkeseredésben az internetet is segítségül hívjuk. De mégis hogyan találhatjuk meg annyi termék közül azt, ami nekünk a legmegfelelőbb? Hogyan keveredhetünk ki a hirdetések adta labirintusból?

Amikor marketing tanulmányaimat befejeztem, nagyra becsült Tanár uram diploma átadási beszédét hallgatva egy mondata örökre a fejembe véste magát:
“Mindent, amit a marketingről megtanultatok (bevált gyakorlatok, praktikák) az elmúlt évek alatt, azt most mind felejtsétek el és alkossatok új dolgokat. A marketing lényege ugyanis pontosan ez. Kreativitás, figyelemfelkeltés nélkül jó reklámot alkotni lehetetlen. Az igazán ütős dolgok mindig újak, eddig nem megszokottak.”
Nagyon elgondolkodtató volt mindez és azt hiszem, bár a szavakat mind ismerem, eme bölcsesség igazi megértése csak a gyakorlatban valósulhat meg. A reklámok lényege mindig az, hogy vevőt szerezzenek. A vevők viszont mindenhonnan kapják az ingereket és csak az új, döbbenetes, még nem látott dolgok ragadják meg igazán. Ezt próbálják kihasználni a jó marketingesek és így próbálnak minél több agysejtet lefoglalni az ártatlan leendő vevő fejében. Mert ha már bekerültek az emlékmorzsák, akkor jó esély van arra, hogy amikor az adott termék után kutat delikvensünk, akkor eszébe szökik az a gondolat, hogy ezt mintha már látta volna valahol… és ha ez megtörténik, akkor a marketinges nyert és ezáltal a reklámozott termék!

Mindez hogy kapcsolódik a mosogatógép vásárláshoz?
Itt jön képbe Sherlock és Watson, ugyanis nyomozókká kell válnunk ahhoz, hogy lebontsuk a reklámot és a puszta valóságot tudjuk összehasonlítani.

Tény, hogy az igazán nagy cégek tudják csak megengedni maguknak a nívós reklámokat. Természetesen az, hogy egy cég meg tud fizetni egy drága marketing kampányt termékének még nem garancia arra, hogy az a termék a legjobb választás, viszont már egy  minőséget enged feltételezni, belekalkulálva azt, hogy a terméket megvásárolva a reklámkampány kifizetéséhez mi is hozzájárulunk (rejtett költség az árban).

A másik véglet a gagyi, bóvli, másolat. Ez ugyanis koppintás. Külsőre akár még jól is sikerülhet (bár egy gyakorlott szem azonnal észreveszi az anyag- és funckionális hibákat), árban biztosan mindent ver. Viszont az is biztos, hogy csak ideig óráig. Ez a lehető legrosszabb választás, ugyanis biztosan hamar kereshetünk szervizet, vehetünk igénybe garanciát vagy pár hónapon belül egy újat kell vennünk. Az olcsóság sosem jelent minőséget, ugyanis lehetetlen kevés pénzből megbízható, jó terméket csinálni. Ez fizikai képtelenség. És hiába az olcsó munkaerő, a kínaiak sem képesek erre.

Ha az ember hosszú távra szeretne venni bármit is, legyen az tárgy vagy élőlény, egy biztos: nem engedhet a minőségből. Mert ez az egyetlen garancia a hosszú távra.

Következő támpont a jó döntéshez a vélemények olvasása. Sokszor hívom segítségül a google-t, hiszen valószínűsítem, hogy az adott dolgot, amit meg szeretnék venni valaki már vásárolta elöttem. Így mindig rá szoktam keresni arra, hogy előnyök és hátrányok xy dologról és azonnal olyan fórumokon találom magam, ahol hozzáértő vagy már felhasználó emberek nyilatkoznak. Ebből sokat lehet tanulni, ha az egész persze komoly és nem a “sokszorfeltettkerdesek” válaszadói osztják az igét.

Érdemes továbbá végigbogarászni a különböző gyártók honlapjait is, hogy az új kifejezések, leírások is ismerősebben csengjenek és tudjuk konkretizálni, hogy nekünk mire is van szükségünk. Ajánlott ezeken az újdonságokon elmélázni kicsit, hiszen hosszú távon gondolkodunk és ha valami jó és hasznunkra válik, miért mondanánk le róla? Így jártunk mi pár éve amikor fényképezőgépet vásároltunk és nem tudtunk mit kezdeni azzal a funkciójával, hogy wifi is van benne. Úri luxusnak gondoltuk plusz tizenezrekért és bizonygattuk magunknak, hogy amíg van kártyaolvasó, addig nem lehetünk olyan lusták, hogy ilyenekre költünk. Az élet azóta számtalanszor kínált meg olyan helyzettel, hogy egyszerre gondoltuk a férjemmel: “na, most kellene az a wifi funkció!”… és nyilván nem fogjuk most rögtön eladni a gépünket és rohanni a boltba újat venni, de beleáshattuk volna jobban is magunkat a technikai vívmányok miért-jébe és mennyivel jobban jártunk volna már akkor… és így most is. Annak ellenére, hogy azt gondolom, alaposan körbe jártuk ezt a témát és “csak” a wifiről mondtunk le. De azt kell, hogy mondjam, nem véletlen, hogy új funkciókkal egészítenek ki gyakorlatilag mindent.
Itt csak azt kell átgondolnunk, hogy a mi életünkben, mi helyzetünkben az adott funkció vajon mennyire hasznos. Kell nekünk, hogy a mosógép szárítson is? Hogy a zuhanykabinban rádiót is lehessen hallgatni? Hogy a hűtő jégkockákat tudjon gyártani? Kellenek feltétlenül? Ha a funkciókat és számunkra való szükségességüket vizsgáljuk, újabb szűkítéseket csinálhatunk.

A márka. A márka egy garancia önmagában. Persze nem minden általunk ismert márka minőségi és nem biztos, hogy minden minőségi termék márkáját ismerjük. Ebben is nagy segítségünkre lehet az internet. Előfordulhat, hogy az igazán magas minőség nincs is a köztudatban, hiszen ára miatt amúgyis kevesen engedhetik meg maguknak.

A rizsa. Sok terméket úgy akarnak eladni, hogy olyan körítést tesznek mellé, mely annyira gyenge marketing, hogy csak rizsának hívnám. Ez ugyanis a legtöbb ember számára átlátszó hazugság, csalás, emberek átverése. Mégis nagyon sokan bedőlnek és megveszik. Sok ilyet találni például a televízióban, ahol hosszú-hosszú perceken át ecsetelik – legtöbbször teljesen szükségtelen termékek – előnyeit. Meg lehet rendelni, sőt fél órával később még kevesebbért is és mikor megérkezik kiderül, hogy nem is működik vagy nem is úgy… meg egyébként is… nem is kell. Megy a garázsba, szekrény tetejére… és az ilyen felesleges pénzkidobások miatt enged az ember egy fontos vásárlás esetében egy másik termék minőségéből az ár javára. Nagy hiba.

A jó(nak tűnő) vétel. Törött áru, szállítási sérült stb… sokszor ezek a termékek már nagyon régi szériák és úgy kerülnek be az országba, hogy már nem a legfrisebb gyártmányok. Természetesen ettől még jók lehetnek. A garancia itt sem elhanyagolandó. Érdemes rájuk keresni az interneten, mert hiába bontatlan, ha 10 éve áll az eredeti dobozában az sem biztos, hogy a legjobb…

Ár-érték reláció. Ez itt a kulcsszó. Ha a piaci lehetőségeket végignéztük és tudjuk, hogy milyen funckiókra, tulajdonságokra van szükségünk és vannak áraink is, akkor ideje összevetnünk a termékeket és eldönteni, hogy melyik megvásárlása esetén járunk a legjobban, azaz mikor kapjuk a legjobb áron (nem a legolcsóbban!) a minőséget!

Az alábbi mottók segítségével közelebb kerülhetünk a jó választáshoz:

  • Az olcsóság a legdrágább dolog. Amit egyszer megveszünk olcsón, azt hamarosan újra megvehetjük. Vagy újra olcsón vagy egyszer drágábban, hogy hosszabb távon is használhassuk.
  • Keressük a márkákat, de ne legyünk elvakultak. Hasonlítgassuk össze őket, ha már többen is vannak a piacon. Figyeljük meg, hogy melyik mit kínál és olvassunk utána a megbízhatóságuknak.
  • Hámozzuk le a mézes-mázos szövegeket a lényegről és csak a tényekre koncentráljunk. Mitől lenne egy arckrém intelligens és miért kellene csodálatosnak lennie egy porszívó szívóerejének? Miért lenne álom egy műzliszelet és ki akarja, hogy a párja hasonlítson a dezodor reklám hősére? Ezekre gondoljunk úgy, hogy valaki ebből keresi a kenyerét és ez inkább művészet. Messzemenő következtetéseket mindenesetre nem kell levonni és hinni pedig.. végképp nem. 🙂
  • ÁR – ÉRTÉK ARÁNY = MEGFIZETHETŐ MINŐSÉG
    és mint tudjuk, a minőség hosszú távon kifizetődik!

 

@CASSIOPEIA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s