Kend azt is!

Nagyon sokszor érzem magam kínosan, amikor a snájdig fiatal patikusfiútól kikérek 7 üveg ricinusolajat, és mindig szeretném neki elmagyarázni, hogy nincsenek nekem emésztési panaszaim miket gondol, de helyette minden alkalommal lehajtott fejjel átadom a bankkártyámat és sietve távozok.

Ha elkezdeném magyarázni, hogy én bizony ezt itt mind a hajamra kenem még ma este, csak rontanék a helyzeten.

Négy évvel ezelőtt kezdett olyan szoros kapcsolatom lenni a természet patikájával, hogy egyes államokban már házasoknak számítanánk. Történt ugyanis, hogy egy akkori nagyon kedves barátnőm fodrásznak tanult, és meginvitált egy nagyon menő helyre egy nagyon menő iskolába hajmodellnek. Semmi extrémitás, két centi egyenes vágás, menjek, próbáljam már ki.

Puding próbája az evés gondoltam, amúgyis rám fér egy frissítés. Most átlépem a konkrét napot, amikor hajat vágtunk, mert a pszichoterápia vezetőm külföldön van, és nem akarom egyedül újra a mélybe taszítani magamat,  de elég annyi, hogy amikor hazaérve felkattintottam a villanyt a fürdőszobában, nem Tündérszép Ilona nézett vissza rám, hanem Árgyélus királyfi.

Amikor lement kisírt szemeimről a duzzanat, leültem a laptop elé és eltökéltem, én ezt legyőzöm és meggyorsítom valahogy a hajnövesztés folyamatát. Rengeteg videó, cikk, tanulmány elolvasása után lassan kialakult az a rutinom amit a mai napig használok, és ami szemmel láthatóan segítette a hajnövekedésem, arról nem is beszélve, mennyi mindent fedeztem fel azóta  amit a hajamon túl tuningolni lehet.

A ricinus olajat kezdtem először használni. Sűrű, viszkózus folyadék, ami a ricinus növényből (Ricinus communication) származik, és tele van E-vitaminnal, fehérjével, és zsírsavakkal. Mivel bejut egészen a hajhagymákig, a probléma gyökerénél tudja kifejteni ezernyi hatását. Baktériumölő, gombaölő, enyhíti a viszketést, a fejbőrszárazságot, hidratálja s táplálja a fejbőrt és a hajhagymákat is. Egyetlen hátránya a nehéz kezelhetősége, de én mindig higítottam olíva vagy kókuszolajjal, egy nagyon kicsit vízgőz felett meglangyosítottam, felvittem a fejbőrömre, szépen bemasszíroztam, majd a maradékot végig eloszlattam a hajam teljes hosszán. Mennyiséget azért nem írok, mert mostanra derékig érő hajam van szinte, és mindig hasra ütésből adagolok.  Miután felvittem, egy hajcsattal rögzítem és vagy Folpack alatt, vagy levegőn hagyom 3-4-5 órát. Éjszakára sosem hagyom fent, többen panaszkodtak, hogy a túlzott hatóidő hosszú távon hajhullást okoz, hiszen nem lélegzik megfelelően a fejbőr.

Szép lassan kitanulmányoztam, hogy szempilla és szemöldökápolásra ugyanolyan tökéletes, és az eredmény szép, hosszú erős pilla, és sűrű ápolt szemöldök. A hajamon hetente egyszer használom, szempillán és szemöldökön, ha úgy látom szükségesnek akár minden este. Egy régi kitisztított szempillakefe tökéletes erre, és nem kell félni, nem gyullad be a szem!

Amit még a ricinusnál is jobban szeretek az a kókuszolaj. A szűz kókuszolaj (vagy kókuszvaj, attól függően, milyen halmazállapotú éppen, kb. 24 ºC-on kezd olvadni) egy hidegen sajtolt olaj, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tápanyagokkal, és nem utolsósorban tápláló laurinsavval (zsírsavjainak mintegy 50%-a). Baktériumölő, gyulladáscsökkentő, gombaölő, vírusölő, és az egyik legjobb bőrtápláló olaj, amit valaha használtam. A hajamra mindig is használtam, főleg a hosszára, de egyszer éppen semmilyen krémem nem volt itthon és csak úgy végigmasszíroztam vele az arcom, a szempillám, szemöldököm. Eleve csodálkoztam, hogy szinte mindet beszívta a bőröm, és fantasztikus természetes egészséges ragyogást kölcsönzött neki. Csak egy kis ízelítő abból, mi mindenre lehet használni

  • Vattára téve tökéletesen távolítja el a sminket, garantáltam nem fog csípni vagy irritálni, nem komedóképző
  • Tökéletes testápoló. Ha esetleg szilárd lenne, csak meg kell olvasztani a tenyérben és kenhető is
  • Ajakápoláson túl 4-es fényvédő faktorral rendelkezik, így extra védelmet nyújt az ajak érzékeny bőrének
  • Ekcémára, súlyosan kirepedezett bőrre kenve igazi gyógyír
  • És ne feledkezzünk meg a hajápoló hatásáról sem

Amikor már egyre jobban megszerettem ezeket a természetes csodaszereket, elkezdtem bőrradírokat gyártani. Évek óta nem vettem bőrradírt, és elképzelni sem tudom, miért venne bárki is súlyos pénzekért, amikor pillanatok alatt fillérekből frissen előállíthatja a konyhában.

Az egyik leggyorsabb, és számomra a legjobb a kávézacc. Elteszem száradni egy kis papírtörlőre a megmaradt zaccot, majd egy-két kanálnyit hozzáadok olíva vagy kókuszolajhoz, méz sűrűségűre keverem, majd a zuhanyzás előtt szárazon (!!!) Átradírozom vele az egész testem és az arcom is. Frissítő, élénkítő, kiváló a narancsbőr kezelésére, ragyog utána a bőr, sokkal jobban szívódik be a testápoló és még illatos is lesz a fürdő. Szoktam úgy is használni, hogy a ricinusolajos pakolásomhoz keverek, és amikor átmasszírozom vele a fejbőröm segít felfrissíteni, eltávolítani a fejbőrön lévő elhalt hámréteget, nem utolsó sorban pedig a koffein híres a hajnövekedést serkentő hatásáról.

Csak a képzeletünk szabhat határt. Barna cukor (kicsit melaszosabb, én jobban kedvelem), kristálycukor, tengeri durva szemű só, darált mandulahéj… tökéletesek, olcsók, természetesek, és a zacc amúgyis a kukában landolt volna.

Egy ideje a sógórnőmmel tovább kísérleteztünk, ő házi szappanokat gyárt (isteniek!), házi borotvakrémeket, dezodorokat, én pedig készítettem pár ajakápolót. Nem a saját receptjeim, az alapokat bárki megtalálja az interneten, de a kényelem kedvéért álljon itt egy alap verzió

  • 1 teáskanál méhviasz
  • 1 teáskanál valamilyen olaj
  • 2 teáskanál kakaóvaj (de lehet shea vajjal is helyettesíteni)

Ebbe az alapba bármit tehetünk. E vitamin kapszulát (lágy kapszulát) lehet kapni a patikákban, szúrjuk ki és adjuk hozzá így extra ápolást csempészünk bele. Én szoktam néha egy csepp mézet, egy kis illóolajat, cékla levéből természetes színezőt, argán olajat, körömvirág olajat, és volt már, hogy egy evőkanál kávét beletenni.

Szemmel látható változásokon ment át a hajam, amikor elkezdtem ilyen szinten foglalkozni vele, és rengeteg barátnőmnek adtam ötletet, akik szintén pozitív visszajelzéseket adtak, így nem véletlen, hogy egyre inkább kezd elterjedni ez a szépségápolási újhullám. Nagyon megkedveltem a kotyvasztást, azt, hogy én csinálom, emiatt kötődök is hozzá, és azt is, hogy barátnőknek remek ajándékot adhatok.

 

Jó kísérletezést!

@Mrs.CiczkyCoconut-Oil-Web

Leave a comment